Anicura Jeløy Dyreklinikk har til sammen 35 ansatte fordelt på to avdelinger, og vi som jobber her rullerer mellom begge avdelingene. Vi har fulle lister hele tiden, og masse å gjøre, sier veterinær Helle Isaksen ved avdeling Rygge.
– Det er tydelig at folk har blitt mer bevisste når det gjelder tannbehandling av dyr. Det er med dyr som med oss mennesker; forebygging er viktig for å unngå tannskader. Hun er veterinær med tilleggskompetanse på tannbehandling.
– Dyretannlege er relativt nytt, det finnes faktisk ikke som en egen utdannelse, og her hos oss er det dyrepleierne Kine Larsen og Lise B. Johansen, i tillegg til meg selv som har ekstra kompetanse innen tannbehandling. Vi oppfordrer generelt dyreeiere til selv å ta ansvar, det er mye som kan gjøres hjemme ved å sjekke på egen hånd. God tannhygiene er viktig for dyrets generelle helsetilstand. Det er ikke alltid like lett å merke om noe er galt, men dersom man oppdager at dyret spiser dårlig eller oppfører seg annerledes er det lurt å ta en sjekk her hos oss. Det kan være betennelse eller andre problemer som har vært over tid, og dyr har generelt høy smerteterskel. Mye større enn hos oss mennesker, sier hun. Vi behandler for det meste hunder og katter, men utfører også sliping av tenner på gnagere. Hos oss er kjæledyret ditt i trygge hender.
Tar vare på dyret
– Vi tar oss god tid og undersøker alltid dyret nøye før vi går i gang med tannbehandling. Det er en veterinær til stede ved undersøkelsen, og noe av jobben er å lytte på dyret, bestemme narkose, snakke med eieren og generelt sørge for at dyret har det best mulig. Vi legger alltid inn tube og veneflon og det blir koblet til væske og oksygen før vi går i gang med selve behandlingen. Dyret ligger på varmematter, og vi sjekker temperaturen regelmessig. Selve behandlingen tar ca en times tid, litt avhengig av hva som skal utføres, og vi er bestandig flere tilstede, sier Helle. En av oss utfører selve behandlingen og en annen sjekker narkosen og sørger for at alt er som det skal.
Det er alltid en person tilstede hos dyret når det våkner og følger med på at det har det bra. Vi sender aldri hjem dyr sovende, det skal kunne gå ut herfra selv, sier hun. Tannbehandling innebærer en god del jobb, uansett hva som skal gjøres. Ofte er det slik at vi får inn dyr med for eksempel tannstenproblematikk, og ved undersøkelse ser vi at jobben blir mer omfattende og at det er behov for mer behandling. Det kan være en brukket tann eller andre komplikasjoner som må tas tak i.
Vi utfører generelt mye tannstenbehandling og tanntrekk, og det er jo slik at jo eldre dyret blir desto mer behandling må til; ikke ulikt oss mennesker egentlig. Tannbehandling på dyr varierer i forhold til hvert enkelt individ, og mye handler om hvor flinke eierne selv er til å forebygge eventuelle skader. Vi informerer alltid om forebyggende tiltak som for eksempel tannpuss, og gir også etterbehandlingsråd. Spesielt ved tanntrekk ringer vi eierne for å forsikre oss om at alt er greit.
Henviser videre
Hvis vi finner abnormaliteter på forundersøkelsen undersøker vi alltid grundigere før vi gjør tannbehandling. Vi anbefaler en blodprøve spesielt på eldre dyr før narkose, for å forsikre om at det er trygt å gå i gang med behandling. Dyrets helse kommer alltid først, uansett. Det kan være lurt med en sjekk av dyret en gang i året, og vi fanger opp mye ved den årlige vaksinen, også i forhold til tannhelse. Første helsekontroll av valp er ved åtte uker, men vi anbefaler også å sjekke tenner m.m ved fem månedersalder for å kunne rette på eventuelt bittfeil, sier Helle.
Kampanje
Kampanjen innebærer gratis tannsjekk og rabatter på tannprodukter. Det er veterinær eller tannpleier som utfører sjekken, og jeg må presisere at det er selve kontrollen som er gratis og ikke en eventuell behandling, hvis det skulle vise seg å være nødvendig, avslutter Helle som ønsker velkommen til Jeløy dyreklinikk.
Tekst: Kristin Emilie Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen