Det er meget gledelig hvis vi omsider kan si farvel til jappetidsbegrepet «City Syd», Høyda er navnet! Høyda har gjennomgått radikale forandringer i løpet av de siste trettifem til førti år. Borte er hele det gamle Høyda sentrum og all dyrket mark. Kun noen gamle bygninger, veistumper og steingjerder hist og pist, minner om det landskapet som en gang utgjorde grenda Høyda.
Høyda som sted har sitt navn etter Høiden gård, fradelt Dilling Vestre i 1835. Høiden gård lå på samme sted som parkeringsplassen til Skeidar ligger i dag. Gårdens tuntre står der fremdeles, den såkalte «Høydalønna». Nylig har et ambulerende gatekjøkken blitt plassert der Høiden gård lå. Gatekjøkkenet heter Høidepunktet, morsomt navn!
Jordene på Høiden gård endte ved Varnaveiens østre løp. Omtrent der hvor nybygget til Sparebank 1 nå reiser seg. Grenda Høyda var atskillig større enn Høiden gård, og strakte seg vestover mot Kallum og Dyreveien. Østover til Ryggeveien. Nordover til Øreskogen ved Buen. Sydover endte det gamle Høyda ved Carlbergskogen. Gården Carlsminde (Løkkeveien 36), ble ofte regnet som Høydas sydligste bruk.
Enata Eiendom
En som har vært villig til å høre på oss med stedlig tilhørighet er Espen Klevmark i Enata Eiendom. Han inviterte undertegnede for nettopp å få en innføring i navnetradisjonene på den tidligere industribedriften Wilhelm Rosenvinge A/S (TrioVing). Det fikk han. Hva viktigere er, han lyttet blant annet til forslaget om at man skulle ta i bruk det gamle gårdsnavnet Lilleeng. Wilhelm Rosenvinge A/S var den første industribedriften på Høyda, anlagt på gården Lilleengs jorder.
Eksersisplass
Et annet gammelt navn, som ble nevnt under samtalen med Klevmark er eksersisplassen Høideplass. Høideplass er et tidligere navn på Lilleeng. Et hjørne av Ving-parken heter i dag Høydaplass. Undertegnede la også vekt på familien Rosenvinges navn, samt deres gamle varemerke «Ving». Både Rosenvinges vei, Rosenvinge Park og Ving-parken har da også blitt en realitet.
Bydel
Vi har allerede Høydaveien og Høyda Postkontor. Borterst i Varnaveien står en veiviser som forteller oss at veien fører til «Høyda Industriområde». Enata og Klevmark snakker høyt om Høyda som en ny bydel. Høyda var i tidligere tider et sterkt identitetsskapende navn, ikke minst grunnet Høiden skole. Skolen lå på samme sted som Nordlie Auto. Selv om Høiden skole for lengst er borte, står navnet Høyda fremdeles sterkt i folks bevissthet. Høyda er ikke bare et tradisjonsrikt navn, det glir også raskt inn i øret og er lett å huske.
Det går mot storkommune. I den nye kommunen bør Høyda være et like selvfølgelig kommunedelsnavn som det Kambo, Krapfoss, Halmstad og Larkollen er. Tiden er overmoden for at oppkonstruerte navn bør gravlegges. Å gravlegge «City Syd» er i så måte, et utmerket sted å begynne!
Tekst: Arnulf Johannessen
Foto: Jørn Mortensen