Image default
Helse & Velvære

Slår et slag for kosthold og mosjon

Det er lørdag ettermiddag i et bokollektiv for unge utviklingshemmede på Bredsand i Rygge. På felleskjøkkenet yrer det av liv. Det lukter godt og entusiasmen er helt der oppe under taket. Akkurat slik det skal være når man er samlet for å lære å lage mat fra bunnen av.

Det er kokken Rune Sandø som er på besøk for å lære kursdeltakerne hvordan man kan ta kontrollen over eget kosthold. Sandø er folkehelserådgiver og kursholder for Unge Kokker til daglig og bakgrunnen for at han havnet hos den trivelige gjengen på Bredsand var svært tilfeldig. Egentlig var han i området for å holde et kokkekurs for unge mennesker, men da det viste seg at de var for få til å gjennomføre måtte det avlyses. Tilbake stod Sandø og en god porsjon med friske råvarer som måtte benyttes. Et par telefoner senere var løsningen på plass.

– Rune ringte til meg for å sjekke ut om jeg visste om noen som kunne overta og den første tanken som slo meg var Bajazzo-gjengen. En herlig gjeng med ivrige utviklingshemmede mosjonister. Jeg tok en telefon til Jo Kristian Kjøniksen som er leder ved Bredsandkroken bofelleskap og dermed falt brikkene på plass. En skikkelig innertier, forklarer organisasjonssekretær i Tjukkasgjengen, Frank Skjærbekk.

Et utfordrende område
Den første samlingen ble virkelig en fulltreffer og den førte senere til at Bredsand-gjengen ble en del av et nasjonalt forprosjekt vedrørende kosthold og mosjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Ellen Ersfjord er forsker ved regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun følger gruppen tett og er veldig spent på hva de kan høste av erfaringer.

– Som sagt så er dette et forprosjekt og det bunner i at vi ikke har noen forskning på dette feltet fra tidligere. Av erfaring vet vi at det ofte er utfordringer knyttet til kosthold når unge mennesker flytter i egen bolig og da kanskje spesielt for denne gruppen. De har ikke de samme forutsetningene for å sette sammen et sunt måltid. Vi snakker her om både over og underernæring. Det er selvfølgelig svært ulik praksis rundt omkring i boligene. De som er i aksjon her i dag har tatt store steg og nå håper vi at mange andre skal følge etter, forklarer Ersfjord. 

Matlaging er gøy

Mosjon og kosthold henger nøye sammen for oss alle. Det gjør noe med livskvaliteten vår. Ikke minst i forhold til det å opprette et overskudd i ellers så travel hverdag. Når det kommer til mosjon så har beboerne på Bredsandkroken vært flinke til å gå ukentlige turer i flere år allerede. Med sine gule refleksvester har de vært godt synlige langs gangveiene i Høyda-området. Nå var imidlertid tiden moden for å gå matinntaket litt nærmere i sømmene.

– Vi har nok hatt fokus på dette med kosthold en god stund allerede, men det er alltid mulig å bli bedre. En av tingene som er så bra med dette prosjektet er at det setter fokus på hvor moro det er å lage mat. Det kan være utrolig sosialt samtidig som det forhåpentligvis også begrenser bruken av halvfabrikata. Alle vet vi hvor lett det noen ganger er å ty til slike produkter, forklarer Jo Kristian Kjøniksen.

Må ha de ansatte med på laget
Selv om budskapet på mange måter har en alvorlig undertone, så betyr ikke det at det ikke går å lære det inn med et smil om munnen. En fleipete kommentar er det alltid greit å ha på lur og de hadde kursholder Rune Sandø flere av. Det var lett å se at det ikke bare var kursdeltakerne som hadde det svært så hyggelig under seansen.

– Jeg koser meg storveis jeg. Snakk om en flott og engasjert gjeng. Å få lov til å jobbe med denne gruppen av mennesker er noe jeg har hatt lyst til i flere år og endelig er vi i gang. Målet er å lære de en basis som de senere kan lage mange spennende varianter ut fra. Alle får en enkel oppskriftsbok hvor det både er lagt opp til litt kos og alvor. Jeg har stor tro på at dette kan slå godt an, men da er det viktig at de ansatte spiller med på laget. Sammen kan brukere og ansatte skape litt sunn hverdagsmagi på kjøkkenet, smiler Sandø.

Sammen blir vi gode
Forsker Ellen Ersfjord noterer flittig underveis for å dokumentere mest mulig i forhold til forprosjektet. Målsettingen er å finne frem til en god løsning hvor brukerne har medbestemmelsesrett i forhold til eget kosthold.

– De har jo selvbestemmelsesrett, så dette er jo selvfølgelig en viktig del av dette. Vi innser jo at vi ikke klarer å få på plass et felles tiltak for alle i og med at det finnes så mange ulike diagnoser som det må tas hensyn til, men uansett håper vi at dette arbeidet vil være til stor hjelp. Ambisjonene er å få på plass et kostholdsverktøy. Nå er vi halvveis i prosessen og det skal bli spennende å følge arbeidet videre mot mål, konkluderer Ersfjord.

Lærerike samlinger
Leder ved Bredsandkroken bofellesskap, Jo Kristian Kjøniksen er også fornøyd med hva de har fått være en del av.
– Dette har vært en svært lærerik prosess for både brukere og ansatte. Skal vi lykkes så må vi spille på lag og samtidig ha et målrettet fokus. Trening og kosthold henger tett sammen og det har samtlige av de 14 brukerne som har vært med på disse tre seansene fått lære mer om. Vi har stor tro på at vi skal kunne fortsette dette arbeidet på en tilfredsstillende måte, avrunder han før dagens dessert er klar til å inntas.

Av Petter Andresen

Related posts

Thomas (34) er klar for å løfte Actic Moss til nye høyder

mortensen

Naturlig melkesyre skal fjerne tatoveringer!

mortensen

Terapeutene på Øreåsen Bytter navn til Skjønnhet og velværestudio

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy