Gitarmaker Harald Hougaard har alltid vært leken når mulighetene har bydd seg. For en god del år siden lagde han faktisk en gitar formet som en klippfisk til Dance With A Stranger-gitarist Frode Alnæs. Senere forhørte sunnmøringen Alnæs seg om mulighetene for å få laget en «rokke-gitar» formet som nettopp bruskfisken rokke eller skate. Et av emnene som Hougaard holdt av i tilfelle det skulle bli en realitet har ligget ubenyttet på hans verksted på Røed gård frem til dags dato. Nå har imidlertid gitarmakeren funnet en artig måte å få brukt det på.
– Det skal bli en mossekråkegitar. I og med at det er byjubileum neste år, så har jeg lyst til å slå et slag for kråka. Ikke det at Gullsporen som vil bli benyttet i det nye byvåpenet er flott, men den egner seg liksom ikke til å lage en gitar av. Det gjør imidlertid mossekråka og på denne måten vil den leve videre innenfor det lokale musikkmiljøet i byen vår, forteller han.
Kropp a la Fretex
Hougaard er svært opptatt av gjenbruk. Det kommer også godt frem i kråkegitaren som han nå er i full gang med. Selve kroppen er faktisk laget av et gammel furubord han en gang i tiden kjøpte på Fretex.
– Det er riktig. Her snakker vi om godt brukt massiv furu. Lette tresorter har tidligere vært benyttet med hell av kjente gitarprodusenter og hvis jeg skal tippe så tror jeg nok at den til slutt vil få et litt akustisk lydbilde. Kanskje den til og med får en helt særegen signatur, uttaler han.
Skal være et jubileum verdig
Det har ikke gått stort mer enn en måned siden selve prosjektet ble startet opp. Først lette Hougaard frem egnede bilder av mossekråka på internett for bruk som mal til utskjæring av selve gitarkroppen. Så fulgte plassering av halsen og andre sentrale momenter. Selve gripebrettet som vil bli benyttet lover den lokale gitarmakeren at vil bli av det staselige slaget.
– Det har jeg tenkt til å lage i perlemor. I gripebrettet vil også Moss 2020 bli inngravert. Det kommer til å fordre mye jobb å få dette til, men jeg er supermotivert for oppgaven, svarer han.
Egen utstilling
Gitarmakeren fra Jeløy er klar over at kråkegitaren ikke er en del av det offisielle jubileumsprogrammet for Moss i 2020, men han har allikevel klart å sørge for at den vil få sin spesielle plass. Nemlig i en egen utstilling hos byens bibliotek.
– Jeg var tidlig ute med å lufte ideen med ansatte i Moss bibliotek og de tente på den. Torsdag 6. februar vil bli den offisielle premieren av utstillingen. Det skjer i forbindelse med at jeg skal holde en George Harrison-tribute på biblioteket. Nå er det rett og slett ingen vei tilbake, smiler han.
Ut på signingsferd
Det kommer til å bli en staselig gitar som Hougaard presenterer for mossingene i februar. Selve kråka vil stå frem i sin fineste gulldrakt, malt på en matt sort bakgrunn. Meningen men prosjektet er så absolutt ikke at den skal bli stående inne i et monter eller henges høyt oppe på en vegg i så snart utstillingen er over, forteller skaperen av den noe spesielle gitaren.
– Den blir bygd for å benyttes. Planen min er at den skal legge ut på en signingsferd blant musikerne i Moss. Jeg har selvfølgelig begynt å tenke på noen som jeg vil spørre, men noen liste eksisterer foreløpig ikke. Det jeg kan si er at jeg håper at den vil bli benyttet innenfor et bredt spekter av musikksjangre slik som jazz, visesang, rock, country og black metal. Jeg har faktisk opprettet en egen Facebook-gruppe for den som om ikke lenge vil bli åpen for alle. Der håper jeg at mange av byens gitarister melder seg på, forteller han engasjert.
Spesiell på begge sider
Det er ikke bare fremsiden av den høyst spesielle gitaren som Hougaard nå er i gang med som vil skille seg ut i fra det normale. Det vil også baksiden gjøre. Der har nemlig gitar-arkitekten freset ut et firkantet hull. Det er ikke uten grunn, forteller han.
– Det hullet skal romme en liten bok. Her er det meningen at alle som benytter gitaren skriver ned noen ord i tillegg til sin signatur. I og med at den kommer på banen i jubileumsåret, så håper jeg jo selvfølgelig at også at byens ordfører kan skrive noe ord. Kanskje hun til og med kan klare å få implementert gitaren i en eller annen musikalsk form i løpet av året. Det hadde vært moro.
Ikke i mål
Foreløpig har ikke Harald Hougaard kommet så langt at han har klart å komme i mål med hva som vil bli den høyst spesielle gitarens navn. Forslag mangler det imidlertid ikke på.
– Jeg har jo tenkt litt på det og navn som mossekråke-gitaren, rocke-kråka, gull-kråka og andre har blitt hentet frem. Hva jeg til slutt lander på er det for tidlig å si noe om, men den vil døpes før utstillingen starter opp i starten på februar nest år, svarer gitarmakeren.
Av Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen