I Moss idrettslag har de i flere år ønsket seg et egnet sted hvor deres spydkastere kan få trent skikkelig på vinterstid. Nå har de endelig lykkes med å få dette på plass. Løsningen ligger bare et lite spydkast fra deres faste tilholdssted på Melløs stadion. I en nedlagt blikkemballasjefabrikk.
For en stund tilbake gikk Moss idrettslag ut i media med et ønske om å få på plass et lokale hvor det lot seg gjøre å drive med kasttrening på vinterstid. Det har de nå lykkes med. I fabrikklokalet som tidligere huset blikkemballasjeprodusenten Skanem er de nå godt i gang med sesongens forberedelser. En drøm som endelig har blitt til virkelighet, forteller trener Terje W. Jacobsen.
– Uten tvil. Frem til nå har det vært svært utfordrende for våre utøvere å drive med kast på vinterstid. Vi har jo Mossehallen som har et egnet dekke, men på grunn av få tildelte timer har vi i MIL valgt å prioritere disse til våre yngste og friidrettsskolen. Dermed har kastgruppa ofte måttet reise utenbys for å få den nødvendige kasttreningen under vinterhalvåret. Det trenger vi heldigvis ikke lenger. Takket være Ferd Eiendom og en velvillig kommune har vi fått lov til å disponere godt egnede lokaler på gamle ærverdige «Blekken» inntil videre. Det setter vi umåtelig stor pris på, forteller Jacobsen, som i sammen med trenerkollega Frode Eriksen har vært de største pådriverne bak det midlertidige vintertreningsstedet.
Et mekka for vintertrening
Det er ikke akkurat småtteri av noen lokaler som Moss idrettslag nå har fått lov til å låne. Til sammen utgjør de to hallene de har tatt i bruk over 6000 kvadratmeter. I den ene fabrikkhallen har de etablert en kastsone for spydkast med kasteduk og fult tilløp, et område for kulestøt og diskos, en 65 meter lang løpebane og et eget område for høydehopp og et for styrketrening. Som om ikke det er nok har de også laget et tårn for spensttrening og en base for oppvarming bestående av blant annet en badmintonbane og et bordtennisbord. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Imponerende bygg
I lokalet som ligger vegg i vegg er det fortsatt romslig med plass. Det eneste som foreløpig er etablert her er et område for lengdehopp. Det er Jacobsen en smule stolt av.
– Dette har vi bygget fra bunnen av. Som du skjønner så har det gått med en god del timer for å komme i mål. Det du ser foran deg er faktisk et hjemmelaget anlegg med tilnærmelsesvis internasjonale mål når det kommer til tilløpet. Bare til denne jobben har det gått med hele 150 europaller. I tillegg har vi jo sandgropa med hele 10 tonn sand som for det meste er fordelt ut med vanlige spader, forklarer han.
Flinke folk
Den som fikk æren av å være en av de første utøveren til å prøve ut anlegget for lengdehopp var den lovende unggutten Jesper Sandvik Bjerk (14). Han ga tommel opp for opplevelsen.
– Jeg har ikke kunnet satse maksimalt i og med at jeg ikke har fått varmet skikkelig opp, men uavhengig av dette så vil jeg si at det fungerte veldig bra. De har vært flinke de som har bygd opp dette, svarer han.
Assortert utvalg
Også underlaget i de gamle fabrikkhallene har fått seg et skikkelig «ansiktsløft» for å tilfredsstille utøvernes behov. Hardt betonggulv er nå byttet ut med diverse dekker i assorterte fargekombinasjoner.
– Det dekket du ser rullet ut her kommer faktisk fra en gammel håndballbane. Vi har vært så heldige å få overta noen slike baner på rull fra Gerflor i Vestby. I tillegg har vi noen rester av et gammel tartandekke og diverse annet. Til sammen blir dette en god start for å få utført det vi skal drive med her, forklarer Jacobsen.
På ubestemt tid
Til nå har Jacobsen og de andre entusiastene i Moss idrettslag lagt ned over 1000 timer for å få treningsforholdene vinterstid så optimale som mulig for sine unge friidrettshelter. Det som startet som et prosjekt for kastgruppa i MIL har etter hvert utviklet seg til å inkludere både hopp og sprint. Nyheten om det litt utradisjonelle prosjektet i Moss har spredd seg som ild i tørt gress i det lokale friidrettsmiljøet, forteller Jacobsen.
– Det er mange som har fått med seg hvilke fine treningsmuligheter som dette stedet gir på denne tiden av året. Blant annet har vi jevnlig besøk av friidrettsutøvere fra Wang Toppidrett Fredrikstad. I tillegg til dette har også friidrettskretsen benyttet seg av mulighetene hos oss fra tid til annen, og dette bygger miljø på tvers. Det er viktig at vi utnytter de mulighetene som Ferd Eiendom nå har gitt oss så godt som overhodet mulig. Derfor jobber nå hardt for å gjøre Moss til selve friidrettsbyen i tidligere Østfold fylke. Hvor lenge vi disponerer denne unike muligheten vet vi imidlertid lite om. Vi krysser fingrene for at det blir en god stund til, avrunder Terje W. Jacobsen.
Av Petter Andresen