Mange litt voksne Mossinger kjenner godt til det lille hvite huset rett etter «Kiwi-Blokka» på vei sørover i Ryggeveien. På folkemunne har det blitt hetende Smia, etter en av mange ulike virksomheter som har hatt tilhold her opp igjennom årene. Tidligere har det også vært tilholdssted for frisører, keramiker, lærkunstnere, bygningsfirma, sykkelverksted og endel annet.
De siste 10 årene er det en helt annen type virksomhet som har hatt hovedkvarter her; 1pluss1 Bo- og omsorgsbaser som leverer tjenester innenfor barnevernsektoren, hovedsakelig rekruttering og oppfølging av forsterkede fosterhjem.
Når bydelsavisen «På Høyda» banker på den grønne døren til kontoret i Ryggeveien 39, er det daglig leder Renate Gjertsen som åpner, ivrig opptatt av å steke vafler til vårt lille intervju. Dette er faktisk viktig for oss, sier hun, Ikke fordi det skal skape noen spesiell ramme rundt samtalen eller noe slikt, vi er bare veldig glade i vafler.
Inne på kontoret møter vi resten av de ansatte i administrasjonen; Malin Andersson, Annica Samuelson, Agne Sæther og Stig Jøraholmen. De forteller at 1pluss1 tidligere holdt til i Gamlebyen i Fredrikstad, men når huset i Ryggeveien ble ledig var det perfekt i forhold til nærheten til hele det sentrale østlandsområdet.
Her har vi det som plommen i egget sier Malin, det er sentralt både i forhold til øst- og vestsiden av fjorden. Samtidig er tilgjengeligheten til Oslo så bra både for oss som har oppdragsgivere og samarbeidspartnere der, og for de som skal komme hit og møte oss.
Hva er egentlig et forsterket fosterhjem?
Det er grovt sett to typer fosterhjem sier Annica, som tidligere jobbet i barneverntjenesten på Hvaler: De kommunale fosterhjemmene, her er fosterforeldrene ansatt direkte av kommunen som har behovet. Dette er ofte saker hvor omfanget og utfordringene er mindre, og det forventes at fosterforeldrene jobber ved siden av omsorgsoppdraget.
De sakene vi jobber med er ofte mer komplekse, med sammensatte omsorgsbehov, og utfordringer som gjør at fosterfamilien og barnet trenger tettere oppfølging og mer støtte.
Hos oss er som oftest minst en av fosterforeldrene ansatt på full tid, slik at man har tid og overskudd til å fokusere på omsorgen, uten å brenne seg ut.
Renate forteller at det å være fosterfamilie kan være både krevende og frustrerende, men det er også svært meningsfylt og gir mye glede og læring.
Det er få spesielle krav til mennesker som vil forsøke dette, men man må ha lyst, plass og anledning til å slippe et barn inn i familien, og en velutviklet evne til å ta i mot veiledning og samarbeide rundt vanskelige og sammensatte saker.
Barnevernssaker vil som oftest innebære en eller annen konflikt, og selv om man ikke blir direkte involvert i den, vil man ofte måtte forholde seg til virkninger og konsekvenser av dette.
1pluss1 er alltid på jakt etter nye medarbeidere, spesielt familier som kan tenke seg å arbeide som fosterhjem. Det er givende og interessant, og selv om det kan oppleves som skummelt og krevende, er det viktig å huske at dette er lagarbeid, man er aldri alene om utfordringene dersom de dukker opp. Den blide gjengen i Smia oppfordrer alle som har tenkt på en rolle som fosterfamilie til å ta kontakt med Renate på tlf 98050506, eller Malin på 46614742. Da kan vi informere litt om hva dette handler om og hvordan vi arbeider. Dette er selvsagt helt uforpliktende for alle parter.
Mange har en forestilling om at barna vi jobber med er svært utfordrende og ofte utagerende. Med godt over 100 års sammenlagt erfaring fra dette feltet er konsulentene i 1pluss1 enige om at utfordringene først og fremst handler om hvordan vi voksne evner å samarbeide.
Men det er barna vi først og fremst forholder oss til, og de er nydelige som barn flest.