Image default
Helse Ukategorisert

Vålerkvinne setter søkelys på et skambelagt tema

Nylig bokdebuterte, Linda Isabell Mosserud Mindrebøe fra Våler med boken, «Skjebne på resept». En roman basert på virkelige hendelser, om et tema som berører stadig flere av oss.

Vi snakker om behandling av psykiske livsutfordringer ved bruk av vanedannende medisiner. For Mosserud Mindrebøe selv går historien tilbake til 1970-tallet da hennes mor oppsøkte legen for sin ensomhet. Den gang Valium var den anerkjente behandlingsformen. Pasienten blir frisk, og det finnes ingen bivirkninger, var markedsføringen.

– Ja, dessverre. Bruken av Valium fikk store konsekvenser for mange på denne tiden. Det var ingen som fortalte at Valium er vanedannende, og hvilke voldsomme bivirkninger man kan oppleve etter kun kort tids bruk. Vi snakker her om mulighetene for bl.a. økt angst, økt depresjon og søvnproblemer. Man risikerer rett og slett å bli sykere enn man var da man først oppsøkte legen for å få hjelp, forteller hun.

Sterk opplevelse

Det var tilbake i 2013 at vålerkvinnen først tok pennen fatt, men det skulle gå 8 år før hun besluttet seg for å gi ut sin første bok. En sterk pådriver i denne prosessen var et møte som fant sted i 2012.

– Jeg besøkte alternativmessen på Lillestrøm dette året, og der traff jeg på den svenske forfatteren, John Virapen. Han hadde utgitt en bok med tittelen «Dødelige bivirkninger». Den traff meg virkelig i mellomgulvet. Boken beskrev en rå og brutal legemiddelindustri, full av kynisme og korrupsjon. Virapen var heller ingen hvem som helst. Som tidligere legemiddeldirektør i et stort skandinavisk selskap hadde han god innsikt i en spekulativ bransje. Jeg vil påstå at innholdet i boka rett og slett var sjokkerende, forteller Linda Isabell Mosserud Mindrebøe.

Varm velkomst

I oktober i år var debutromanen et faktum. Trykket på eget forlag, LIM. Linda Isabell forteller at boken har fått en varm velkomst.

– Jeg er rett og slett overveldet over hvor godt den har blitt mottatt. Det er jo stas når mange bokhandlere har tatt inn boken allerede, både her i Moss, Oslo og andre steder i landet, smiler hun før hun fortsetter. 

– Selv om personene i romanen er fiktive, så er den basert på mennesker som har stått meg nær. Mennesker jeg har fulgt fra å være helt friske til å bli alvorlig syke, og noen døde i ung alder på grunn av sterke vanedannende medisiner. I utgangspunktet var denne boken tiltenkt mine barn. Jeg ønsket å gi de innsikt i hvor fort man kan bli avhengig. Men nå ønsker jeg å nå ut til mange flere, unge voksne og eldre. For å advare. Jeg ønsker å fortelle det mange leger tier om.

En lettvint løsning

Linda Isabell er selv utdannet sykepleier. Hun har i mange år stilt spørsmål rundt mange legers hensikt og plan ved behandling av avhengighetsskapende medikamenter. 

– Ingen jeg kjenner er blitt frisk av denne behandlingen. Jeg synes det er skremmende liten evaluering fra helt tilbake til 60-tallet og frem til nå. I flere tiår har «Østfold» vært på pilletoppen med avhengighetsskapende legemidler. 

Hvor mange av disse pasientene ble informert om bivirkningene? 

– Og hvor mange pårørende er det blitt totalt fra det samme tidsrommet? 

– Hva slags oppfølging får de? 

Ingen. 

Hele familier blir ødelagt av behandlingen. Hvorfor er det ikke interesse for å se etter andre alternativer enn medisiner? 

Et samfunnsproblem

Selv om enkelte innenfor helsevesenet har begynt å stille litt mer kritiske spørsmål rundt bruken av vanedannende medisiner, så har ikke den lokale forfatteren spesielt stor tro på at det vil skje noen endring med det første. En debatt om temaet ønsker hun mer enn gjerne velkommen.

– Det har kommet frem noen kritiske røster, men selv om noen pirker litt i materien, så har jeg liten tro på at legemiddelindustrien vil endre seg. Dette er big business. Det jeg imidlertid håper på er at vi skal få til et felles løft for grunnleggende behov. Bli langt mer tolerante overfor hverandre og tenke andre alternative løsninger enn bruk av piller. Da er det selvfølgelig vanedannende piller jeg tenker på. Jeg ønsker på ingen måte å starte noen krig med noen, men tar mer enn gjerne imot en debatt når vi ser at svært mange liv blir ødelagt av slike piller. Da gjerne en debatt på lokalt nivå hvor politikere, leger, pasienter og pårørende er til stede. Dette er nemlig ikke et personlig problem, men et samfunnsproblem. Man burde heller hatt fokus på enkeltindividets ressurser og behov i stedet for å lete etter diagnoser, svarer Linda Isabell Mosserud Mindrebøe engasjert.

Skambelagt

Vålerkvinnen synes det er direkte trist at et så viktig samfunnstema skal forbindes med skam. Hvem som i så fall bør føle skam er hun veldig klar på.

– Det er i hvert fall ikke vi som er pårørende eller de som blir behandlet inn i avhengighet. De legene som har foreskrevet utallige skjebner og livslange lidelser på resept bør imidlertid skamme seg. De og ingen andre, tordner hun.

Boksignering på gang

Nå i desember venter en travel tid for debutforfatteren fra Våler, med boksignering hos flere av byens bokhandlere.

– Bøker er jo en yndet julegave for mange, og det hadde vært hyggelig om min bok kunne havne under flere lokale juletrær. Lørdag 17. desember blir jeg å treffe hos Norli på Rygge storsenter. Jeg må innrømme at jeg ser frem imot dette, avrunder Linda Isabell Mosserud Mindrebøe.

Tekst Petter Andresen

Foto Jørn Mortensen

Related posts

Klovner og klovnerier

mortensen

Black Friday – En flott dag for å kunne gi litt ekstra tilbake til kundene

mortensen

Tannbehandling av hund og katt

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy