I Vålers vakre skoger, nærmere bestemt på Østre Kjærnes Gård, har en flokk eksotiske alpakkaer funet lykken i vakre omgivelser. Disse hardføre dyra, nært beslektet med kamelen, lever et svært fornøyelig liv på gården.
Det vanker godt gress, alpakkaturer og en liten dukkert i badestampen på varme sommerdager. Hva mer kan vel en soft og søt alpakka ønske seg?
Behagelige dyr
Vi stikker innom alpakkahoppene først når vi ankommer gården. Der møter vi Erik og Linda Tegneby, som sammen med barna Signe og Herman overtok stedet i 2002. De bestemte seg for å drive med alpakkaer istedenfor tradisjonelle gårdsdyr i 2016.
– Vi ble helt frelst da vi reiste rundt og tittet på alpakkaer, ler Linda. De har massevis av sjarm og er veldig behagelige å omgås fordi de er så snille og stille. Men hovedgrunnen var dyras spennende avl og den fantastiske ulla vi får fra dem. Og fordi vi driver gjestegård, er de også et stort trekkplaster, fortsetter hun. Familien Tegneby startet med fem alpakkahopper – i dag har de en flokk på hele 26 dyr med navn som Gabriel, Ferdinand og Homer.
Førsteklasses ull
Alpakkaene er litt sjenerte og samtidig veldig nysgjerrige. Under besøket vårt tar nysgjerrigheten overhånd, og myke alpakkamuler napper forsiktig i jakkene våre i håp om å få noen godbiter. De små alpakkaføllene, som kalles «criaer» på fagspråk, står i egen innhegning rett ved de trygge og varme mødrene sine.
Erik forklarer at alpakkaer først og fremst er brukt på grunn av den varme ulla deres. Alpakkaen kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, nærmere bestemt de høye Andesfjellene, hvor varm og god ull er nødvendig mot den bitende kulda. Alpakkaull er mange ganger sterkere og varmere enn saueull, og den verken klør eller loer. I motsetning til saueull inneholder den heller ikke lanolin og er derfor gunstig for allergikere.
Føder mellom kl. 10-14 i fint vær
Alpakkahoppene går drektige i nesten et år og velger selv når de vil føde. Dette skjer som regel mellom klokka 10 og 14 på formiddagen, aller helst i fint vær.
– De føder i henhold til klokka og været, sikkert på grunn av de harde og kalde nettene i opprinnelseslandet. Ved å føde på dagtid i fint vær er sjansene for å overleve langt større, forklarer Linda, som også forteller at alpakkaenes levealder er 25 år og at hoppene kan få rundt 15 avkom i løpet av denne tiden.
Avlshingsten «Big Bang»
I herreavdelingen venter alpakkagutta spent. De har fått på seg grime, som er synonymt med en morsom tur forbi damenes kvarter. «Big Bang» – alpakkaflokkens store sjarmør og avlshingst, er spesielt ivrig. Han er nykommer på gården og skal bli far for første gang til sommeren – noe familien Tegneby venter spent på. Med sine myke, brune krøller og store bedårende øyne minner han om et matinéidol fra en svunnen tid. Det er lett å se hvorfor hoppene lar seg sjarmere!
Alpakkavandring
Alpakkagutta er trent opp til å gå med grime og leietau på tur. De liker godt å strekke på beina og spise litt grønnere gress på den andre siden av gjerdet.
– Alpakkavandring har blitt en stor suksess, og vi går nå fire, fem turer i uka, forteller Erik og Linda. Hver deltaker kan leie sin egen alpakka på en guidet tur gjennom skog og mark i nærområdet. Med vakre Vansjø et steinkast unna, er dette rekreasjon for både kropp og sjel.
– Det er en flott tur for hele familien, og alle over 12 år kan få leie sin egen alpakka. Det er den perfekte korona-aktiviteten, forteller Erik. På en 800 måls utendørsarena har vi ingen problemer med å holde svært god avstand, fortsetter han.
Dagens alpakkavandrere venter spent ved den røde låven. Etter en kort innledning får de tildelt hver sin alpakka, som skal være deres følgesvenn de neste 90 minuttene. Deretter setter de av sted over jordene, side om side i strålende vintersol, klare for en morsom opplevelse i hjertet av Vansjø.
Tekst: Ellen-Marie Kristiansen
Foto: Jørn Mortensen