I de nye lokalene til Varnaveien Mineralvann har de et eget malerom, eller maltrom om du vil. Det fanger nysgjerrigheten til mange kunder. Faktisk er interessen for brygging av øl større enn noen gang ifølge innehaveren.
– Det hender både titt og ofte at det kommer bort noen kunder og spør meg om hva som skjer inne i vårt maltrom når vi maler. Gjennom glassvinduene til rommet kan jo alle følge prosessen, og det er tydelig at det pirrer nysgjerrigheten hos mange, smiler eier Johnny Arnesen.
Holder støvet samlet
Det er ikke noen stor nyhet i seg selv at gutta i det lokale øl og mineralvannutsalget maler opp ingredienser til hjemmebrygg av øl. Det har de drevet med i mange år. Det som imidlertid er en nyhet er at de nå har fått sitt eget lille rom.
– Det å ha mulighet til å lukke døren når vi holder på med dette er utrolig behagelig. Det støver jo en god del, og i tillegg bråker det jo rimelig greit. Med eget rom inklusive støvrenser slipper vi jo i hvert fall å fylle hele butikken med støvkorn slik vi gjorde der vi var tidligere, smiler Terje Arnesen som er den mest rutinerte ringreven blant de ansatte når det kommer til produkter for hjemmebrygging av øl.
Ekstrem pågang
Normalt sett er det de tre første månedene i året som er de beste i forhold til salg av både råvarer og utstyr til ølbrygging. I år har det vært litt annerledes.
– Så langt i år så er det april som har vært den beste måneden. Hvis vi sammenligner med tilsvarende måned i fjor så har faktisk salget av nevnte produkter tjuedoblet seg. Det har rett og slett vært helt ville tilstander. Det er tydelig at mange har hatt ekstra god tid på grunn av pandemien og da har det nok vært greit å ha noe å henge fingrene i. Dette er jo en spennende hobby og i tillegg blir jo sluttproduktet langt billigere enn om man kjøper over disk, forteller Johnny Arnesen.
Egne varianter
For den uerfarne er det helt klart startpakkene som det er størst etterspørsel etter. Her får man alt man trenger for å sette i gang. For de som har kommet over nybegynnerstadiet finnes det ingen grenser for hvor ferden går, forklarer Terje Arnesen.
– Det kommer bryggere innom med egne oppskrifter som kan inneholde de merkeligste ingredienser for uinnvidde. Her snakker vi blant annet om egentappet bjørkesaft, einebær, tørket appelsinskall og granbar for å nevne noe. I tillegg til fruktpurre selvfølgelig. Det har blitt veldig populært. Jeg vil nesten driste meg til å si at det er kun ens egen fantasi som setter grener her.
Med nese for detaljer
Selv om det fortsatt er mange som nøyer seg med et enkelt bryggersett, så finnes det også de som strekker strikken vesentlig lengre.
– Det er mange som har investert i gromt utstyr. Det er oftest den type bryggere som virkelig fordyper seg i bryggerprosessen og er opptatt av detaljene. Flere av disse har gått til innkjøp av det vi selv kaller for Rolls Royce-utgaven når det kommer til hjemmebryggermaskiner. Den ligger på i overkant av 16000,- kroner. Denne kan man også leie for en kortere periode hvis man ønsker å prøve den ut i ro og mak. Spesielt tidkrevende er det heller ikke. Du trenger bare å sette av seks timer for å komme i mål med et brygg, svarer Terje Arnesen.
Hvilken øltype er det som er mest etterspurt blant ølbryggerentusiastene?
– Uten tvil pale ale. Mange brygger også IPA som er en variant av den vanlige pale alen rent bortsett fra at den inneholder en mer utstrakt bruk av humle, avrunder Terje Arnesen.
Av Petter Andresen