Inge tvil om at egenskaper som tålmodighet og detaljsans er meget viktig i en hobby som dette. Et diorama er en detaljert og tredimensjonal fremstilling av en scene. Ofte med berømte historiske hendelser, kjente ulykker eller berømte slag i en eller annen krig. Hva som får voksne menn og kvinner til å bruke mesteparten av sin fritid på å sitte å pusle er vi litt usikre på, men trangen etter å skape og rekonstruere historie er kanskje noe.
Ordet diorama kommer av det greske dia, som betyr «gjennom», og horama, som betyr «syn». Et diorama er et bilde fremvist på en slik måte at tilskueren kan få inntrykk av å være en del av motivet. Det er svært detaljert, med tredimensjonale, gjennomsiktige eller lysende elementer og andre «virkelighetstro», visuelle effekter. Et diorama er ofte utstilt slik at det kan betraktes gjennom glass i en monter.
Dette er hva Wikipedia forteller om diorama når vi slår det opp. Når vi spør Trond Gundersen, svarer han enkelt at det er en super hobby å pusle med om vinteren.
Små detaljer
På et lite, koselig rom i kjelleren har Gundersen rigget seg til med godt lys, gode forstørrelses lamper og masse verktøy i veldig, veldig liten størrelse. Minner nesten om arbeidsbenken til en urmaker – forsøker vi oss – Gundersen trekker på smilebåndet og beroliger oss med at urmakeren nok har mye mindre ting å pusle med.
Imponerende er det likevel da vi studerer disse små hus, folk, biler, tog og båter. Alt i målestokk 1:35.
Tenkt tilfeldig slag
I et tidligere diorama kan vi beskue alt hva som foregikk på et tenkt tilfeldig slag under den andre verdenskrig. På ei plate er det bygget opp skog, fjell og kulturområder hvor dette slaget foregikk. Det er en mengde små soldater og stillinger som alle er i tro målestokk 1:35. En jeep med tilhenger er strategisk plassert, men det virker som om soldatene har blitt overrasket fra feil retning – smiler Gundersen og påpeker at maskingeværredet smeller av sine skudd rett over hodene på egne kamerater. Utfra mengden med naturtro tomhylser som ligger under maskingeværet, har det blitt avfyrt mange remser med skudd. Noen sårede soldater ligger også skueplassen. Vi får håpe de ikke har blitt skutt av sine egne.
Neste prosjekt
Et nytt dioramaprosjekt er i emning i kjelleren til Gundersen. Denne gang har han tatt utgangspunkt i et ikonisk bilde med tre sårede soldater under et slag i Vietnamkrigen. Etter mye besvær og utstrakt leting, har han endelig funnet riktig modell av et Bell UH-1D HUEY helikopter. Dette spesielle helikopteret ble brukt til å hente ut sårede soldater under denne forferdelige krigen. Selv etter kontakt med fabrikken som laget denne modellen var det ikke hjelp å få. Da han resignert skulle til å bestille et annet lignende helikopter fikk han øye på en nettside som hadde det han lette etter. Og det var ikke lenger unna enn i Oslo.
Planene med neste diorama er å øke vanskelighetsgraden flere hakk, da han ønsker å ha rotorer som beveger seg og lysglimt i kanonmunninger osv.
Ingen nybegynner
Mannen i kjelleren er på ingen måte noen nybegynner i bygging av modeller og dioramaer. Dette har han beskjeftiget seg med gjennom mange år, men da litt til og fra. Han har tidligere bygget et temmelig stort tog miljø med store fjell og landsbyer. Der var det mange tog som beveget seg samtidig, og han minner oss på om at dette var før den digitale verden trådde inn. Alt ble gjort med releer og små endebrytere som startet og stoppet togene til riktig tid og sted. Dette ble dessverre revet ned da han flyttet til et annet hus, og nok ikke fant veien opp igjen.
Nå som har han blitt ufrivillig pensjonist, har tiden blitt en god venn i dioramakjelleren. Han kan betro oss at tiden flyr fort i selskap med de mange hundre små detaljene. Noen timer om formiddagen og noen på ettermiddagen er verdifull kvalitetstid over lupelampa.
Tekst: Ivar B Johansen
Foto: Jørn Mortensen