Med en oppskrift bestående av ingrediensene gode solforhold, rikt jordsmonn, god tilgang på vann og en stor dose pågangsmot og egeninnsats, så har familien Bjerketvedt bygd seg opp et aldri så lite «epleimperium» på Dyre gård.
Ved enkelte anledninger er det litt trist at vi som journalister ikke klarer å formidle lukt i våre reportasjer. Det hadde så absolutt vært på sin plass når vi la turen innom Dyre gård. Da vi entret dørene til lokalet hvor de innhøstede eplene ble lagret slo en lukt mot oss som vi gjerne skulle ha formidlet til dere lesere. Den var rett og slett magisk.
– Dette er uten tvil verdens beste parfyme. Den fantastiske lukten av friske epler som man opplever her inne på lageret tror jeg at man skal få problemer med å matche andre steder. Det er noe helt spesielt, forteller Ann-Lene Bjerketvedt. I sammen med ektemannen Hans Olav står hun bak det lokale epleeventyret på Dyre gård.
Norges største
Det var tilbake i 2011 at familien Bjerketvedt startet opp utplantingen av epletrær. I første omgang dreide det seg om 6000 trær. To år senere var antallet trær fordoblet, og siden den gang har de vokst seg såpass store at de nå kan titulere seg som Norges største eplegård.
– Det finnes mange store eplegårder rundt om i landet vårt, men det er nok ingen som kan skilte med hele 35 000 epletrær. Det er et massivt antall og derfor har vi vært nødt til å fordele de på to gårder. Det er her på Dyre hvor vi har eplesortene Discovery og Rød Aroma, samt på Lunde Gård på Bredsand, hvor vi har plantet sortene Santana og Holsteiner Lux. Alle sammen er skurvresistente eplesorter med mye smak, forklarer Anne-Lene Bjerketvedt.
Slår tilbake
I år opplever ekteparet Bjerketvedt det som må kalles for et godt epleår. Det meste har rett og slett gått etter planen. Det samme kunne de ikke akkurat si om fjoråret.
– 2019 ble alt annet enn det vi hadde håpet på. På grunn av frosten som vi opplevde under blomstringen, så endte vi kun opp med å få høstet kun 47 tonn. Når målet var å nå hele 350 tonn, ja da sier det seg selv at det ble trøblete. Heldigvis er vi tilbake på det rette sporet i år. Frosten har holdt seg borte og vi har heller ikke vært plaget nevneverdig med haglskurer. Det ser rett og slett veldig lovende ut, svarer hun.
Godt i gang allerede
Da Høyda-avisa stikker innom Dyre Gård er eplebøndene så godt som i mål med å høste inn den første eplesorten for sesongen. Selv om alle de fire sortene som de har valgt å satse på blomstrer relativt likt, så modnes de forskjellig. Det er nok ikke tilfeldig.
– Vi er inne på den siste resten med Discovery nå, og som du ser så er det ikke mange rader igjen. Nå rettes alt fokus på å få Rød Aroma trygt på lager, og deretter forflytter vi oss over til Lunde Gård hvor de to neste eplesortene står for tur. Vi blir ikke arbeidsledige på en stund, smiler Anne-Lene Bjerketvedt.
Heier på småfuglene
På Dyre Gård er det kun snakk om økologisk epleproduksjon. Trærne, som får cirka fem liter med vann hver i døgnet, er plantet med en meters mellomrom. Høyden på trærne får maksimalt lov til å bli 3,5 meter høye og bruk av kunstgjødsel som næring eller sprøytemidler for å holde innsekter og skadedyr på avstand er så godt som ikke eksisterende.
– Vi har valgt en ren økologisk linje og da er bruk av kunstgjødsel og andre syntetiske plantevernmidler uaktuelle. Når det kommer til bekjemping av innsekter, så slår vi et slag for småfuglene. Derfor har vi satt opp en god del fuglekasser. Så langt kan vi vel si at de gjør mer nytte enn skade, så både vi og småfuglene er fornøyde. Når det kommer til større skadedyr som rådyr og gjess så er vi heldigvis forskånet fra å få besøk av disse. Gjerdene som omkranser gården har satt en effektiv stopper for rådyrene, mens gjessene derimot kunne jo fort ha skapt trøbbel. Hva som er grunnen til at de ikke har slått seg løs vites ikke. Kanskje gården rett og slett ligger feil i forhold til innflygningsruten deres, ler Bjerketvedt.
Dyrker den rene smaken
På Dyre Gård går cirka halvparten av epleproduksjonen med til fremstilling av egne produkter slik som eplemost, cider, eplesnacks, syltetøy og blandingsmost. Resterende del blir sendt videre som spiseepler for salg i butikk. Det er imidlertid ikke bare egne epler som er å se på gården i løpet av en sesong.
– Vi tar imot en god del epler til pressing fra andre epleprodusenter også. Selv om fellesnevneren er at vi alle er eplebønder, så har vi forskjellige måter å komme frem til sluttproduktet på. Vi for vår del blander aldri eplesorter når vi fremstiller våre produkter. Vi ønsker kun å tilby rene smaker. Kun det beste er godt nok for våre kunder, avrunder Anne-Lene Bjerketvedt fornøyd før vi må forlate «verdens beste parfyme» for denne gang.
Tekst Petter Andresen
Foto Jørn Mortensen