Image default
Mat & Drikke

Herman snekrer øl- og vinkasser av resirkulert treverk

Helt siden han var liten gutt har Herman Karstensen Bugten (23) vært opptatt av å snekre. Valget var derfor enkelt når han skulle starte med videregående utdanning. Det måtte bare bli byggfaglinjen. Nå har driver han sitt eget lille snekkerparadis.

Etter at Herman gjorde seg ferdig med videregående utdanning ble han tatt ut til arbeidsutprøving hos byens to VTA-bedrifter. Tilbakemeldingene ble dessverre ikke slik verken han eller foreldrene hadde håpet på. Herman ble erklært både arbeidsudyktig og ikke inntjeningsdyktig. Da tok foreldrene Trine Bugten og Espen Karstensen Bugten grep.

– Det er klart at det var et slag i ansiktet at vår sønn ble funnet uegnet til å være på en arbeidsplass som i utgangspunktet ble dannet for utviklingshemmede, når vi hele tiden har sett hvilken arbeidskapasitet han har innehatt. Derfor gikk det rett og slett en liten faen i oss. Da han i etterkant av dette begynte på Løvstad Dagsenter, så startet Herman opp et enkeltmannsforetak i form av en snekkerbedrift. Den fikk base i garasjen vår hjemme på Ekholt, og siden den gang har utviklingspilen bare pekt rett oppover, uttaler mamma Trine Bugten.

Fant «snekkerparadiset» 
Hermans lille snekkeri vokste seg raskt ut av foreldrenes garasje mye takket være Magnus Ruud ved tidligere Skarre Øl & mat som kjøpte mange av ungguttens egenproduserte ølkasser. Via deltagelse på ulike markeder kom han i kontakt med Per Brynhildsen. Han tilbød Herman å leie deler av låven på Krogstad gård slik at han kunne videreutvikle konseptet. Takket være tildelinger fra ulike legater har Herman både fått fornyet og ikke minst utvidet maskinparken, så nå er det langt mer enn bare ølkasser produsert av gamle paller som blir tryllet frem.

– Her lager jeg serveringsbrett, sirupkasser, kasser for hjemmelaget saft, gaveesker i ulike varianter, kasser for varmepumper, utebenker og selvfølgelig ølkassene mine. Det er nok å henge fingrene i, smiler Herman.

Helt siden han var liten gutt har Herman Karstensen Bugten (23) vært opptatt av å snekre. Valget var derfor enkelt når han skulle starte med videregående utdanning. Det måtte bare bli byggfaglinjen. Nå har driver han sitt eget lille snekkerparadis.

Har fått en ny sønn
Samtidig som aktiviteten ble flyttet ut til Krogstad gård fikk Herman innvilget en BPA-ordning. Det vil si at han fikk en brukerstyrt personlig assistent. Valget falt på Trond Marthinsen og det er familien evig takknemlig for. 

– Etter at Trond kom inn nå i september vil jeg gå så langt som å si at Herman har fått et helt nytt liv. Han rett og slett storkoser seg på jobben i Tronds selskap. Nå går alt mer eller mindre på skinner og det merker vi godt også etter arbeidstid. Han ringer jo nesten aldri hjem lenger, ler pappa Espen Karstens Bugten.

En god sjef
Når vi spør Marthinsen hvordan hans opplevelse av jobben har vært så langt blir han emosjonell.

–  Det har rett og slett vært helt fantastisk så langt. Herman er jo min sjef så jeg må jo bare bistå han så godt jeg kan. Nå har vi jo vært sammen en liten stund og jeg føler derfor at ting begynner å gå seg skikkelig til. Vi har funnet vår måte å løse ting på, og jeg må bare ærlig innrømme at jeg koser meg. Dette tror jeg må være drømmejobben for en pensjonist, uttaler han.

Gjenbruk er tingen
Tre dager i uka møtes Herman og Trond ute på Krogstad gård for å produsere nye artikler. Arbeidsdagene starter alltid med en kopp kaffe kl. 07.30, for så å gå gjennom dagens plan. Arbeidstiden fylles imidlertid ikke bare med produksjon.

– Vi må jo ha materialer å produsere av også og i den forbindelse reiser vi jo litt rundt både her i Moss og i nabokommunene for å hente inn gamle materialer fra låver, uthus og andre bygg. Det meste av de vi produserer gjør vi jo ved hjelp av gamle materialer. Det er bare å peke på hvilken som helst gjenstand som du ser rundt deg, så er jeg skråsikker på at Herman vet hvor vi har fått materialet fra, smiler Trond Marthinsen og får et bekreftende nikk fra 23-åringen.

Den positive meteren
I løpet av de tre årene som enkeltmannsforetaket nå har eksistert så har deltagelse på ulike markeder vært den største inntektskilden. Koronaen har derfor rammet Hermans lille bedrift hardt. Han måtte innse at både vår og sommerhalvåret gikk fløyten, men nå har det endelig begynt å løsne. Mye takket være et samarbeid med Ekeby Gårdbryggeri. Det ble til ved en ren tilfeldighet forteller gårdeier og sjefsbrygger Finn-Erik Blakstad.

– Det var tidligere i sommer at vi her på bryggeriet snakket om å få produsert noen trekasser til ølet vi fremstiller. Det ble med praten. Helt tilfeldig kom jeg borti Herman sin Facebook-side hvor jeg så ølkassene og da var det gjort. Det tok vel ikke mer enn 14 minutter fra jeg rettet en henvendelse og til Herman var klar for et samarbeid. Det har nå ført til at vi kjøper to ulike varianter av han. Den ene har fått navnet meteren og rommer hele 12 ølflasker. Det er jo litt rart med det. Plutselig fikk meteren en positiv betydning i disse koronatider, ler han før han fortsetter. 

-Vi her på gårdsbryggeriet setter stor pris på samarbeidet med Herman. Han leverer topp produkter. Nå skal vi bare få sprayet på vår logo på kassene og deretter er vi klare for julesalget. Dette blir bra saker, smiler Blakstad.

Related posts

Moss 300 Amber Ale – byens jubileumsøl

mortensen

Hos Renate på Bredsand er vareutvalget kortreist så det holder

mortensen

Juleakevitten – godt eller ikke godt?

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy