Bedriften energiovervåker 1,5 millioner kvadratmeter med næringsbygg i Norge. Dette tallet øker, for bedriften gjør det såpass bra at forespørslene strømmer inn.
Finn Sundby og Tore Bergum hadde begge lederrolle i Bravida og lang fortid i konsern. Det var i 2002 at kompanjongene valgte å starte for seg selv og grunnla EVR, som står for elektro, ventilasjon og rør. Selskapet har i dag ansvaret for gjennomføring av total- og tekniske entrepriser i bygg og har vokst mye siden starten.
– Kompanjongen min Tore Bergum og jeg eier majoriteten i selskapet, og vi har noen flere eiere blant de ansatte. Resultatmessig har de 13 årene vi har holdt på gått veldig bra, sier Sundby.
– Et bygg som byen kunne være stolte av
EVR har gjort både store og små prosjekter. De tre største næringsbyggene ført opp i lokalområdet er bygget på Tykkemyr, det nye hovedkontoret til Borregård og Vegvesenets bygg i Moss.
– Vi har også nybygg for Eurofins på Kambo og vi skal starte å bygge leilighetene på Refsnes Gods. Det skal bygges mye på Refsnes, både bolig, ny hotellfløy og konferanserom som vi kommer vi til å bli med på. Vi skal også modernisere stjernebygget på Borregård og vi er engasjerte i Trioving-utbyggingen, forteller Sundby.
Ved spørsmål om hvilket av byggene Sundby er mest fornøyd med, nøler han ikke. Når tiden er inne vil han nemlig flytte dit selv.
– Tykkemyr er jeg mest fornøyd med fordi at vi følte vi måtte bygge et bygg som også byen kunne være stolte av. Tykkemyr er jo tross alt inngangsportalen til Moss og vi var jo opptatt av dette. Vi er veldig fornøyde med byggets utforming og leietakerne der, sier Sundby.
Bygg og energiøkonomisering
EVR startet med å stå for den tekniske delen av et bygg, nærmere bestemt varme, luft, strøm og lignende. I alle mulige former ble EVR benyttet, fra innleid byggherreombud til totalansvaret for entreprisen rent økonomisk.
– Dette utviklet seg videre til at kundene begynte å lure på om vi kunne ta totalbygget også, så da begynte vi med det. Etter hvert fikk vi forespørsler om vi hadde steder å bygge for kundene. Da startet vi å kjøpe tomter og EVR tok da hele prosessen. Slik har selskapet utviklet seg. Bygg er en del av virksomheten vår og en annen del av virksomheten er energiøkonomisering i bygg, forteller Sundby. EVR overvåker energiforbruket i et bygg gjennom et avansert datasystem. Ved å overvåke kan selskapet komme med tiltak til forbedringer som reduserer energiforbruket, deretter gis en garanti for energibesparelse og selskapet utfører selv tiltaket. For øyeblikket har EVR 16 ansatte, fem sivilingeniører på energi og resten fordelt på næringsbygg, til å styre skuten i riktig retning.
– Når det gjelder energiovervåking har vi halvannen million kvadratmeter i Norge å overvåke på detaljnivå. Det som er flaskehalsen nå er derfor å få tak i dyktige og riktige folk. Akkurat nå er vi på sterk søken etter dyktige medarbeider både i prosjekt- og energimarkedet for å dekke den økende forespørselen sier Sundby.
Forutsigbare kostnader
Sundby tror EVR sin suksess kan ha med gjennomføringsmetoden å gjøre. Istedenfor å følge normalmodellen å bygge etter, tar selskapet saken i egne, kompetente hender.
– Vi regner prosjektene selv fordi vi har kompetanse til det i huset, vi har også byggmestere selvfølgelig. Når vi har regnet gjennom bygget kalkulerer vi det mot markedet og går ut å plukker entreprenører vi mener er riktige til å gjennomføre jobben. Så fremlegger vi en pris for dem, som de kan få og bygge bygget for. Dette har vi lykkes med og tatt mange jobber på. Så vi har kanskje litt større kompetanse enn de andre byggherrene som bygger. Vi har også fått mange relasjoner opp gjennom årene. Vi har tillit hos kundene da, for å si det sånn.
Et annet sted tilliten blomstrer er hos Sundby selv. Han har veldig tro på yngre krefter, nye trender og teknologier. Av den grunn får 30-åringer albuerom hos EVR.
– Jeg ser positivt på framtiden til EVR. Planene framover er å bygge næringsbygg, men også boliger. Mottoet er at vi jobber med forutsigbare kostnader. Når folk bruker EVR skal de vite hva de må betale. Vi må også være redelige i gjennomføringen og stå for det vi sier. Vi er nok der, tror jeg. Faste forutsigbare kostnader er viktige. Vi er bevisste på å bygge egenkapital og har etter hvert fått et solid selskap. Når du driver et gründerselskap så må du tåle å ikke tømme selskapet for penger, men skape trygghet for kunder og ansatte. Selskapets driftsoverskudd har vært imponerende, mellom 4-10 millioner pr. år i selskapets 13 år lange historie, forteller Sundby.
Tekst og foto: Charlotte Bøhm