På 60- og 70-tallet var Go’ Bua en av mange lukekiosker i Moss. I dag er den en ensom majestet, en institusjon fast bestemt på å bevare sin retrosjarm.
I den «gylne kioskalder» fant man de tradisjonelle lukekioskene flere steder i Moss. Hvem husker vel ikke «Parkbua», «Ka-Fru-To» og «Oasen», hvor pølser i brød eller
lompe gikk jevnt og trutt over diskene til sultne mossinger som ventet utenfor? Dette var før pizza- og hamburgerkjedene gjorde sitt inntog – den gang pølser og is stod på menyen hvis man ønsket litt rask mat utenfor hjemmets fire vegger.
Ramaskrik
Den 1. januar 2020 overtok Leif Tommy Olsen og Rune Andersen driften av Go’ Bua, og det var en liten stund snakk om å bygge inn kiosken for at kundene kunne bestille mat med tak over hodet. Det utløste at aldri så lite ramaskrik blant kioskens store og lojale kundekrets.
– Vi hadde et innlegg på Facebook hvor vi spurte hva folk syns om å gå inn på Go’ Bua istedenfor å bli servert gjennom luka. Da fikk vi mye negativ tilbakemelding, kan du si, ler daglig leder, Tommy Olsen. Derfor har vi ikke tenkt å gjøre noe med Go’ Bua og den unike posisjonen den har i dag. Denne type kiosk har også fungert veldig bra det siste året. Kundene føler seg trygge fordi de kan stå utendørs med god avstand når de bestiller hos oss. Så dette er framtiden for Go’ Bua så lenge vi har mulighet til det.
Bestselger
Pølse i potetstappe går det mest av i den populære kiosken. Stappen lager de selv, mens pølsene kommer fra Ertnes.
– Vi har et veldig godt samarbeid med Ertnes. Det er hyggelig å støtte en lokal bedrift, samtidig som pølser laget av en ekte pølsemaker gir en helt spesielt god smak. Det syns mange av kundene også, for pølsesalget øker jevnt og trutt. Den berømte pølsa i vaffelen selger vi også mer og mer av. Det kom faktisk folk fra Horten og Holmestrand en dag. De fant fram til Go‘ Bua bare for å prøve pølse i vaffel som de hadde hørt så mye om. Det var litt artig, humrer Olsen.
Kunder og ansatte
Kioskens kundegruppe er svært variert. Håndverkere, middeladrende menn, ungdom og voksne damer spiser ofte mat fra den lille kiosken på Høyda. Mange stikker innom og tar en pølse før middagen, en såkalt «ventepølse» som det heter på folkemunn. Og den hyggelige betjeningen server alle med et smil.
– Vi har 12 ansatte som jobber hos oss både på heltid og deltid. Det er en del skoleungdom som jobber hos oss. Vi har et ungt og godt team. Vi får veldig mye skryt fra kundene om betjeningen vår, og god kundeservice er viktig, påpeker Olsen.
Sesongpølser
– Vi har tenkt å utvide sortimentet vårt i samarbeid med Ertnes. I tillegg til de alltid populære grill- og wienerpølsene vurderer vi å tilby bratwurst, ostepølser og sesongpølser med smaker som er tilpasset sesongen. I tillegg vurderer vi andre alternativer som veganpølser. Det har vi store planer om å få til i år. Vi skal ikke rikke ved noe som er bra, men utvide det vi har, rett og slett. Vi har noen artige tanker rundt det, fortsetter Olsen.
200 kg pølser i uka
Fra pølse i vaffel til pølsefestival – mossingene setter virkelig pris på gode pølser. Bare på Go’ Bua selges det rundt 200 kg pølser i uka. Det tilsvarer 10,4 tonn eller 160 000 pølser i året. Ikke rart Go’ Bua og Ertnes er en «match made in heaven»!
Tekst og foto:
Ellen-Marie Kristiansen