Image default
Profil

Kjemper for regulering av strømbransjen

Mossingen Haakon Dyrnes (56) har bokstavelig talt gått mot strømmen, og det med en tydelig røst. De siste årene har han stått på barrikadene for en regulering av strømbransjen. Til det beste for oss forbrukere. 

Haakon Dyrnes er utdannet siviløkonom. Mossingen startet sin yrkeskarriere som reisende selger av rekvisita rettet mot dagligvarebransjen. Etter hvert ble han ansatt som den første selgeren da radiokanalen P4 ble startet opp. Så ble det mobilbransjen for alle pengene. 

Klarkraft og Haakon Dyrnes

Mossingen hadde ulike lederstillinger innenfor produkt og markedssiden i Telenor på slutten av 90-tallet. Deretter gikk ferden videre til Tele2 Norge AS, hvor han var ansatt i 10 år. Først som salgsdirektør, og senere som administrerende direktør. Etter dette var han interimleder i noen år før han i 2016 ble bedt om å bygge opp Komplett Mobil. 

Her var mossingen svært sentral frem til 2019 da selskapet ble solgt til Ice Communications Norge. Så snart salget var gjennomført bestemte Haakon Dyrnes seg for å se seg om etter nye utfordringer.

– Jeg følte vel at tiden da var inne for å prøve noe nytt. Til å begynne med var jeg litt usikker på veien videre, men så tenkte jeg at strømbransjen måtte passe meg bra. Den er jo på mange områder lik mobilbransjen. Kundene får blant annet en faktura hjem hver måned, smiler han.

Strøm er strøm
Det stakk nok dypere enn som så når mossingen bestemte seg for å tre inn i strømbransjen. Det hele startet faktisk med at han selv følte seg lurt.

– Det er riktig. Jeg begynte å stille spørsmål rundt min egen strømavtale. Alt var jo såre vel til å begynne med, men etter hvert ble jo sluttsummen på fakturaen bare høyere og høyere. Dette uten at jeg selv ble informert om justeringene og tilleggene. Akkurat det irriterte meg voldsomt. Slik skal det jo ikke være. 

Strøm er jo strøm, det finnes ikke kvalitetsforskjeller. Det hele minnet meg om hvordan det tidligere var innenfor mobilbransjen, før det ble innført strengere reguleringer. Etter å ha sjekket hva en god del andre strømselskaper tilbød ble jeg ikke akkurat mer beroliget. Det slo meg rimelig kvikt at dette er en skikkelig cowboy bransje. Enkelte selskaper opererte jo med mellom 10 og 15 ulike strømavtaler. Man trenger vel bare en avtale? Dette skal jo ikke være komplisert, uttaler han engasjert. 

Rimelig og transparent
Gjennom hele 2020 arbeidet Dyrnes aktivt for å etablere et eget strømselskap. I første kvartal året etter kunne han i samarbeid med sine aksjonærer presentere selskapet, Klarkraft. Et strømselskap som ikke er som alle andre.

–  Det stemmer bra. I Klarkraft finnes det bare en avtale. Foruten et fast gebyr på 35 kroner pr. måned som vi må ha for å kunne drive, så betaler våre kunder kun vår kostpris for sin strøm og ingenting annet. Dette betyr at vi ikke tjener noe på kundens strømforbruk. 

Uansett hvor mye strøm som forbrukes, så vil vår fortjeneste fortsatt være kun 35 kroner pr. måned.  Forretningsideen er enkel og grei. Vi skal være rimelige og transparente. Hos oss skal det være enkelt for våre kunder å se oss i kortene. Hvis det skjer endringer i avtalen, ja da skal kunden få beskjed om dette i god tid med en tydelig varsling 30 dager før, forteller han. 

Forbrukernes røst
Høsten 2020 avduket Forbrukerrådet omfattende prisjuks i hele 29 strømselskaper her til lands. Dette underbygget bare Dyrnes sine egne erfaringer. Selv om mossingen har kort fartstid innenfor strømbransjen, så har han rukket å bli en aktiv forkjemper for at det må til en real ryddesjau. Han har blant annet hatt møter på Stortinget, vært i møter med ulike departementer, i tillegg til å ha skrevet et utall kronikker i riksdekkende aviser. Alt for å få til en strengere regulering til glede for oss som strømkunder. Slikt krever mot.

– Om det krever mot vet jeg ikke, men det krever i hvert fall at man tør å peke på hva som er galt i bransjen, og gjøre det med utestemme. Det har jeg gjort mye, ler han.

Har kommet for å bli
I skrivende stund har Haakon Dyrnes nå vært daglig leder for Klarkraft i halvannet år. Det har selvsagt vært krevende å etablere seg i en ny bransje, men mossingen har klokketro på at de vil komme til å lykkes.

– Selvsagt er jeg optimist, men samtidig vet jeg at det vil komme til å ta tid å bygge volum. Med kun to ansatte i firmaet, og ingen utgående salgskanaler, så er vi jo helt avhengige av at kundene kommer til oss. Jeg ser jo at vi er på rett vei, mye takket være at jeg har valgt å ta kampen på vegne av forbrukerne, mot en bransje med et stort forbedringspotensial. Det er mange der ute som fått med seg akkurat dette, og som liker det vi står for. Klarkraft har kommet for å bli, avrunder den sympatiske mossingen. 

Tekst Petter Andresen
Foto Jørn Mortensen

Related posts

Dugnadsmannen fra Krapfoss

mortensen

Lene Hanche Hafskjold, senterleder på Rygge Storsenter: Trives med trening

mortensen

Nils Martin er generalen på Øre

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy