Byens travleste dame er ikke lett å få til å sitte rolig. Hun har en avtalebok med utrolig få ledige minutter, så det var med stor forventning vi sendte vår forespørsel om en prat om jul. Vi tror nok ikke det var lovnaden om at samtalen ikke skulle dreie seg om politikk eller korona som var avgjørende for tilsagnet. Hanne Tollerud er bare som vanlig imøtekommende og positiv når hun blir spurt om å stille opp.
Hannes jul hadde jeg skrevet på blokka, og da spørsmålet ble stilt bare rant det ut med juleforberedelser og tradisjoner. Dette var tydeligvis ei jente fra en familie som har lange og hyggelige tradisjoner om hvordan julen skal forberedes og feires.
Begynner i november
Hjemme i ordførerens hjem starter pyntingen for høytiden allerede i november måned. Da kommer de første nissene frem. De aller fleste er gamle kjente og har sin faste plass rundt om i huset. Nytter ikke å la de bytte plass – forteller Hanne – da blir det høylytte protester fra resten av familien. Skal jul bli jul, må ting være som det skal være. Dette forteller litt om hvor sterke juletradisjonene er for hele familien rundt ordføreren. Her skal intet tukles med – smiler Hanne. Selveste juletreet skal og må stå ferdig til den 11. desember. Da er barna kommet hjem og det skal serveres pinnekjøtt med alt nødvendig, og ikke fullt så nødvendig, tilbehør.
Bestemor baker
Hver dag hele i denne herlige førjulstiden er radioen innstilt på julemusikk. Blir aldri lei av det – forteller Hanne og utrykker glede for at radiokanalen P7 Klem bare sender julemusikk hele denne herlige førjulstiden. En ordfører har ikke en 8 til 16 jobb smiler hun – dette gjør at enkelte ting er det greit å få hjelp til. Bestemor (Hannes Mamma) og barnebarn har frivillig tatt over bakingen. De har gjennom flere år sørget for at alle i familien har de herligste julekaker som kan bringes ut og inn gjennom hele julen.
Pakkekalender
Her er vi inne på en meget viktig ting – forteller Hanne Tollerud. Alle i huset har sin egen pakkekalender. Til og med min kjære samboer – Hans Jørgen – er levende opptatt av å ha sin egen pakkekalender – smiler en oppglødd ordfører. Han var litt skeptisk i starten, men nå er han en av de første til å pakke opp hver morgen. Heldigvis har jeg hjelp til alle pakkene. Det er mammaen min som er innpakker. På den måten er vi alle like nysgjerrige på hva de andre får i sine pakker. Dette har blitt en av de herligste førjulstradisjoner vi har innført i dette huset – sier Hanne med et stort smil. Selv holder hun hårdnakket på en koselig tradisjon som dessverre er på vei ut vårt digitale samfunn. Hun skriver julekort. Antallet har de senere årene blitt noe mindre, men det er rundt 30 av Hannes venner og familie som forventningsfullt venter på årets julekort i postkassen.
Mølje
Lille julaften mesker vi oss med julesylte med gode lefser til. Her hører det selvfølgelig med godt øl og Morsa aquavit. Da senkes skuldrene og kroppen forberedes på det etegilde som er i vente. Slitne, mette og utrolig forventningsfulle om hva morgendagen vil bringe blir det sjelden så sen kveld.
Julaftens formiddag er det tradisjonelt grøttid med mandel. Bortsett fra samboeren Fred Jørgen. Han har lang tradisjon med at da skal det spises mølje. Etter noen år med standhaftige forsøk på å få resten av familien med dette måltidet, har han resignert og nyter sin bolle med mølje, mens de andre spiser grøt og leter etter mandelen. Vel, helt har han ikke gitt opp. Han skjønner fortsatt ikke at vi andre virkelig frivillig går glipp av dette herlige måltidet.
Kirkegården
Etter formiddagsmåltidet er det tid for krans og lys til gravstedet på kirkegården. Dette er en vakker og god tradisjon som gir hver og en litt tid til å tenke på hverandre og på de som ikke lenger er blant oss. Da utveksles ofte gode minner og tanker. En god tradisjon mener ordføreren.
Julemiddagen
Selve julaften blir nok feiret på tradisjonelt norsk vis, slik vi har gjort det i familien gjennom tidene. Da er det ribbe, dog i to varianter. Vi har både fersk og salt ribbe på bordet – sier Hanne. Rundt disse herlige ribbestykkene finnes alt som skal være av tilbehør. Det er alt fra såsisser og medister, til surkål, grønnsaker, rødbeter og agurker. Og selvfølgelig rikelig med tyttebær til den herlige ribbesausen.
Med et glass Morsa og iskaldt øl er denne julemiddagen helt i tradisjonens ånd i vår familie.
Ordfører Hanne Tollerud blir litt blank i blikket nå vi snakker om dette. Det er helt klart at mattradisjoner er for henne like viktige som pyntingen og forventningen til jul. Hun forteller at hun enda ikke her helt i mål med innkjøpene, men etter pakkehaugen i armene hennes å dømme, er det nok ikke så mye som mangler.
Ordfører Hanne Kristin Tollerud ønsker alle byen borgere en riktig God Jul og at vi alle kan få et nytt år som er fritt for de plager, usikkerhet og ulemper som dette året har gitt oss.
Tekst og Foto: Ivar B Johansen