Image default
Ukategorisert

Da prosten kom til Ekeby Gård

Det er nok ikke mange nå til dags som kan skilte med at deres egenproduserte øl har blitt velsignet. Det kan gutta bak Ekeby Gårdsbryggeri.

I Norge har vi en lang tradisjon for brygging av øl. Allerede på 1100-tallet kunne man lese i Gulatingsloven om strenge straffer for de av bøndene som unnlot å brygge øl. Strafferammen startet med at man måtte bøte med tre øre til biskopen, og deretter steg den suksessivt helt opp til inndragelse av gård og grunn og landsforvisning. 

I vårt distrikt er det nærliggende å tro at Johanittermunkene på Værne kloster brygget øl allerede på 1200-tallet. 

Den gangen ble ølet sett på som tryggere å drikke enn vann i og med at det ble kokt. 

Nå er ølbrygging for lengst en saga blot på Værne kloster, men fortvil ikke. På Ekeby Gårdsbryggeri holdes gamle bryggertradisjoner fortsatt ved hevd. Nå har de til og med sitt eget klosterøl på menyen, velsignet av selveste prosten i Vestre Borgesyssel.

– Det stemmer godt det, humrer prost Tor Bjørn Andresen Osberg. Jeg leste en sak i Moss Avis om bryggingen av klosterøl på Ekeby Gård, og i og med at jeg kjenner gårdeier Finn-Erik Blakstad fra tidligere, så tilbød jeg meg å komme ut for å velsigne både kildevannet som ølet blir laget av og det ferdige produktet. Det er jo artig å kunne få være med å bidra på et område som betyr så mye for mange. 

Ølbrygging har jo lange tradisjoner i dette området med Værne kloster som en av gårdens nærmeste naboer. La oss nå håpe at dette ølet måtte bli til glede og ikke til skade for alle menneskene som skal drikke det, uttaler prosten. 

Av vann er du kommet
Da Blakstad og hans ølbryggerkompanjonger i gårdsbryggeriet på Ekeby la planene for lansering av sitt klosterøl, så hadde de nok neppe sett for seg at selve seansen skulle foregå i såpass høytidelige rammer. 

– Det kan jeg love deg at vi ikke hadde. Vi ble rett og slett tatt skikkelig på sengen. Det faktum at prost Tor Bjørn Andresen Osberg tok seg tid til å komme hit for å velsigne både vannet vi benytter og selve ølet satte virkelig prikken over den berømte i`en. Det ble en verdig og flott lansering, svarer Blakstad.

Kortreist innhold
Det brygges fortsatt øl i klostre den dag i dag. De mest anerkjente klosterbryggeriene finner man i Belgia og Nederland. Flere av de tilhører trappistordenen. Trappistøl er som søt musikk i ørene til en ølentusiast. Dette blir brygget under kontroll av munkene eller av munkene selv. Overskuddet av ølsalget er øremerket drift av klosterets bygningsmasse eller veldedige formål i nærområdet. Selv om gutta på Ekeby ikke kan skilte med munker som tar seg av ølbryggingen, så har de gjort sin hjemmelekse til gangs før de startet opp med produksjon av Ekeby Klosterøl.

–  Vi har gjort en grundig jobb i forkant. Faktisk har vi studert oppskriften på hele 17 forskjellige belgiske trappist og klosterøl før vi landet vår egen. For munkene var det viktig at vannet skulle være så rent som mulig og det har det vært også for oss. 

Faktisk har vi benyttet vårt egne kildevann. Det kommer fra en underjordisk vannkilde som går under gården her på Ekeby. Mon tro om det ikke var vann fra denne kilden som også ble benyttet i produksjonen av øl på Værne kloster i sin tid. Vi liker i hvert fall å tro det, smiler Finn-Erik Blakstad.

Godt mottatt
Til tross for at det nok er den mer tradisjonelle juleølen som dominerer i de fleste norske hjem i perioden vi nå er inne i, så betyr ikke det at gutta i Ekeby Gårdsbryggeri risikerer å måtte ta ut en tidlig juleferie. De har mer enn nok med å ta unna etterspørselen etter deres velsignede nyskapning. 

– Vi har nok å henge fingrene i. Det er mange som ønsker å prøve ut vårt nye klosterøl. Både tilbakemeldingene og salgstallene så langt tyder på at vi har truffet blink, avslutter gårdeier og ølbrygger Finn-Erik Blakstad.

Av Petter Andresen

Related posts

Specsavers forlater Moss sentrum til fordel for Rygge Storsenter

mortensen

Terrigeno – Suksess under pandemien

mortensen

Å være hjemme er ikke tryggest for alle

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy