I 2017 startet Ida Marie Bræck Lundeby og ektemannen Gunnar Bræck Larsen opp med salg av rabarbradrikker. Paret som overtok Lundeby Gård i Råde i 2016 er fortsatt å regne for ferskinger i gamet, men på gården går rabarbratradisjonene langt tilbake i tid.
– Det startet faktisk allerede i 1935 da min bestefar Henrik Lundeby begynte med rabarbra. Den gangen var hele 15 mål avsatt til produksjon. I dag nøyer vi oss med seks mål og det er mer enn nok i og med at vi begge er i full jobb ved siden av, forteller Ida Marie Bræck Lundeby.
Godt bevart hemmelighet
I dag produseres det tre ulike varianter av rabarbra drikke på Lundeby Gård. Alle med to års holdbarhetsgaranti. Hvilken rabarbrasort som benyttes har ekteparet imidlertid ikke kontroll på.
– Det glemte bestefar å notere gitt. Vi pleier å si at det er vår lille hemmelighet, smiler fruen i huset før hun fortsetter. – Det er nok en av de vanligste sortene. Hva den heter spiller jo i og for seg ikke noen rolle bare vi vet at den smaker godt, og det gjør den.
Bratt læringskurve
Selve innhøsting av rabarbraen skjer i løpet av noen dager i juni måned. Da både høstes, presses og tappes herlighetene, med lik fremgangsmåte som da bestefar Henrik gjorde det i tilbake på 30-tallet. Innhøsting betyr gode minner for alle som er oppvokst på gården i Råde og derfor er det mange familiemedlemmer som melder seg til tjeneste. Ida Marie Bræck Lundeby innrømmer glatt at det å holde på med rabarbra ikke bare har vært en dans på roser.
– Det har vært en bratt læringskurve for å si det slik. Samtidig vil jeg legge til at denne tiden har vært veldig givende og ikke minst spennende. Vi angrer på ingen måte at vi startet opp, svarer Bræck Lundeby.
Trives på markeder
De smakfulle rabarbra drikkene fra Lundeby Gård selges i dag kun på utvalgte utsalgssteder og på enkelte markeder. Spesielt markedene har en spesiell betydning for ekteparet.
– Det er fordi vi er glade i å møte mennesker med felles interesser. Enten vi deltar på ulike markeder eller Bondens marked så får vi gode og direkte tilbakemeldinger i forhold produktene vi produserer og det er jo gull verdt, forklarer Bræck Lundeby.
Fornøyd som det er
Årlig produseres det 10 000 flasker med rabarbra drikke på den ærverdige gården som ligger på toppen av Østfoldraet i Råde. Ekteparet har satt seg en målsetting om å få solgt alle flaskene fra et produksjonsår innen ny innhøsting starter året etter, og så langt har salget så absolutt svart til forventningene. Noe mål om å utvide «kolleksjonen» av drikke fra den gamle og hardføre mat og medisinplanten har de imidlertid ikke.
– For øyeblikket er vi godt fornøyde med de tre produktene som vi har tatt frem. I stedet for å vokse oss større ser vi det som langt viktigere å klare å opprettholde den produksjonen vi allerede har. Målet får være å holde hjulene i gang til nestemann i familien er klar til å overta. Det vil si at vi må drive en god del år til før vi får avlastning. Eldstemann er fortsatt i barnehagealder, ler Ida Marie Bræck Lundeby.
Tekst Petter Andresen/Foto Jørn Mortensen