I år er det hele 30 år siden Moss Billakkering AS åpnet dørene. På et område skiller dette firmaet seg klart ut fra sine bransjekollegaer, og det er når det kommer til antall kvinnelige fagarbeidere. Disse damene kan lakke langt mer enn bare egne negler, og det med høy presisjon og topp kvalitet.
Helt siden oppstarten i 1990 har skadesenteret hatt en kvinnelig daglig leder. Det var ikke akkurat vanlig kost for 30 år siden, og i hvert fall ikke i bilbransjen. Slik ble det oppslag av.
– Med tanke på all oppmerksomheten jeg fikk når jeg startet opp, så vil jeg vel nesten si at det var litt unikt å ha en kvinne i denne rollen. Ukebladet Hjemmet var blant annet her og lagde en reportasje, og det samme var flere aviser. Det var mange som synes det var spesielt, forteller Marianne Dahlmann som fortsatt stortrives i rollen som daglig leder.
Noe for seg selv
Moss Billakkering er i dag et av de største skadesentrene i mossedistriktet. Med en omsetning på cirka 15 millioner i året, og med et snitt på 15-20 biler innom verkstedet i uken har firmaet stått fjellstøtt i en tøff bransje. På ett område skiller imidlertid firmaet seg klart ut fra sine konkurrenter, og da snakker vi ikke bare i lokal målestokk.
– Du skal nok lete med lys og lykte for å finne et annet firma i denne bransjen som har en så høy andel av kvinnelige fagarbeidere. Å få opp andelen kvinner i dette yrket er noe jeg har jobbet aktivt med i mange år, og jeg må si at jeg er mektig stolt over at vi i dag har hele tre jenter på jobb i det som helt klart er et mannsdominert yrke, uttaler Dahlmann.
En god miks
I dag er det fire kvinner ansatt i Moss Billakkering AS. Foruten Dahlmann, som tar seg av det administrative, så har de også to kvinnelige bilopprettere og en billakkerer. Sjefen sjøl mener det er en klar fordel å ha en god miks av begge kjønn representert.
– Det er klart at blandingen av kjønn gjør noe med miljøet her. I tillegg har vi kvinner noen egenskaper som kan komme svært godt med i et verksted. I forhold til mange av gutta så er vi jentene kanskje litt mer tålmodige. Vi liker å pusle litt med småting og er kanskje mer pirkete av natur. Nå skal det sies at jeg er veldig stolt av gutta våre også, men jeg tror at vi kanskje har klart å utvide horisonten noe ved å ha en blanding av både menn og damer på ute gulvet.
I ny drakt
I halvparten av de 30 årene som firmaet har eksistert, så har Moss Billakkering AS holdt til i Carlbergveien. I disse dager fremstår det lokale skadesenterets verksted i ny drakt etter at de har foretatt en aldri så liten «facelift».
– Det stemmer godt. Nå fremstår verkstedet vårt i ny drakt og da snakker vi ikke bare om malte flater. Vi har også investert cirka 1,5 millioner i nytt utstyr. Det skjer jo stadig noe i denne bransjen og det er avgjørende at vi følger med på denne utviklingen. Skal vi klare å levere topp kvalitet, ja da må vi ha utstyret i orden, smiler Marianne Dahlmann.
Skal markeres
1. juni i år er det altså hele 30 år siden firmaet som lever av andres tabber og uhell på veien åpnet dørene for første gang. Siden den gang har Moss Billakkering AS opplevd en solid utvikling takket være at de leverer god kvalitet i alle ledd. I 2017 ble de blant annet en Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift, som det første lokale firmaet i denne bransjen. Selv om det aller meste selvfølgelig handler om å levere på øverste hylle uke ut og uke inn, så kan Marianne Dahlmann forsikre om at de også kommer til å ta seg tid til en aldri så liten jubileumsfest.
– Selvfølgelig skal vi det. Det skulle jo bare mangle, selv om jeg ikke akkurat føler at dette er den rette tiden å tromme sammen til et festlig lag. Vi får nok smøre oss litt med tålmodighet og håpe på at folk fortsatt er flinke til å overholde restriksjonene fremover, slik at vi kan avholde vår velfortjente fest noe senere i år, avrunder hun.
Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen