Image default
Historie Høyda

Øre Vestre – fra lensmannsgård til kro

Vi skal se litt nærmere på eiendommen Øre Vestre, huset som folk flest kjenner som Øre Villa Kro.

I 1851 kjøper lensmann Ulrik Fredrik Røyem (1819-1890) Øre Vestre, og gården blir lensmannsgård og rettslokale for Rygge. Hovedbygningen på Øre lensmannsgård var en lav empirebygning i én etasje. Lensmann Røyem var en av stifterne av Rygge sparebank og kasserer og bokholder for banken fra den ble stiftet i 1857 og fram til 1886. I denne perioden hadde banken sitt hovedkontor på Øre.

Undertegnes oldefar Ludvig Hansen, ble i 1885 forpakter og lensmannsbetjent på Øre Vestre. Mine oldeforeldre, Karoline og Ludvig, flyttet inn i gårdens anneks som fortsatt står i bakgården ved Øre Kro. De ble boende på Øre til 1893. Da overtok de eiendommen Carlsminde og flyttet dit. I 1892 kjøpte lensmann Karl August Olsen Øre Vestre. I 1898 solgte lensmann Olsen gården og lensmannsepoken på Øre var dermed over.

I 1908 overtok Lauritz Brandstrup Øre Vestre. Brandstrup var født i 1857 i Frederikshavn, Danmark. Noen år etter Brandstrups overtakelse, brant hovedbygningen på Øre ned til grunnen. En dansk gårdsgutt gikk fra gård til gård på Høyda og fortalte at det var «Ildebrand på Øre» og at man trengte hjelp til slukningsarbeidet. Etter brannen ble den nåværende hovedbygningen oppført. Huset er holdt i omtrent samme stil som det gamle, men ble reist i en halv etasje høyere.

På Øre drev Brandstrup med oppdrett av griser og hadde stort gartneri. Sammen med to brødre drev han  slakteri i Moss. I 1951 døde Lauritz Brandstrup og eiendommen ble overtatt av nevøen Arne Løken. Utover i 1950-åra ble jordene bebygget med Selvaag-rekkehus, boligfeltet vi i dag kjenner som Ørejordet.

I slutten av 1960-årene var Øre i eie av Finn Engebretsen. Engebretsen fikk hovedbygningen omregulert til restaurantformål. Det vakre huset ble gjort om til den innbydende familierestauranten, Øre Villa Kro med Johannes Torp som stilig antrukket kelner. Restauranten hadde også lukkede selskaper. Mange husker Egil Johansen som mangeårig innehaver av Øre Villa Kro. I hans tid var Øre Kro særlig godt kjent for velskmakende middagsretter og selskapsmat. På mange festbord i Moss har man hatt lekre snitter fra Øre Kro. Med  årene gikk Øre Kro fra å være et familiested til å bli et sted der en tar seg en øl i godt lag. Interøret ble sterkt ombygget og menyen forsvant, dessverre. Øre Kro ble en «lokalpub» der alle kjenner alle, ikke minst for MFKs supportere.

I 1993 var bygningen rivningstruet da grunneier ønsket å selge tomtearealet til Texaco. Nedrivingstruet er den visstnok i våre dager også. 

Som i 1993, bør dette avverges, i Moss er det revet nok! Den historiske og estetiske empirebygningen på Øre Vestre bør fortsatt ha en framtid, ikke minst fordi «Kroa» er et sted hvor folk flest kan slappe av og ta en hyggelig prat over et glass øl eller en kopp kaffe om en heller ønsker det.  

Tekst: Arnulf Johannessen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Fotograf Lene Stamnes Sandaunet: Ønsker deg velkommen til fotoshoot!

mortensen

Sparebank1: Stort engasjement rundt det kontantløse samfunn

mortensen

EVR gjør stor suksess

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy