Psykologfelleskapet kan bistå innen kliniske tjenester og arbeids- og organisajonspsykologi. Vi har blant annet spisskompetanse innen traumebehandling/EMDR, spiseforstyrrelser og generell bred klinisk kompetanse. Vi har både offentlige og private psykologer, sier psykolog Lillian j. Larsen, koordinator for Psykologfelleskapet.
Vi tenker helse i sentrum rundt brukeren i alt vi gjør. Det som gjør dette senteret unikt er at det er mange ulike fag samlet, som sammen utgjør et fellesskap og som vil kunne tilby et bredt spekter av tjenester til våre kunder. Jeg har snakket med de andre aktørene på huset om hva de tenker om tverrfaglig samarbeid, og samtlige ønsker å kunne benytte seg av hverandre og henvise til de andre aktørene alt etter hva den enkelte har behov for.
Det blir vår oppgave fremover å ta tak i hverandre slik at vi ikke lukker hver vår dør. Vi vil ha sterkt fokus på jevnlige leietakermøter og fagdager med felles fokus på tverrfaglighet. Vi trenger å bli enda bedre kjent, holde faget oppe og diskutere på hvilken måte vi kan komme frem til et naturlig samarbeid oss i mellom. Eksamen vår blir nå å se om får til dette samarbeidet på tvers av fagene. Flerfaglighet får vi til og det har vi her, men tverrfaglighet er noe annet, det blir helt opp til oss om vi lykkes, sier Lillian.
Det føles som vi har vært her lenge og jeg merker at mange tenker «vi» allerede. Det er en god start og jeg tenker at vi som helsepark kan få til dette, vi har dyktige folk med høy faglig kvalitet. Målet må også være å trekke tverrfagligheten ut av huset og blant annet få kommunen til å se Helseparken som et supplement. Vi ønsker ikke å være konkurrenter og samarbeidet med det offentlige vil bli en viktig del av vårt arbeid på sikt.
Ønsker å utvikle oss
Vi som er tilknyttet psykologfellesskapet har lyst til å utvikle oss videre og jeg tenker at vi har mange muligheter til å gradvis bygge opp et endra bedre tilbud. Både psykolog Geir Hildal og jeg driver med traumebehandling, og vi har en visjon om et eget traumesenter innad i
psykologfellesskapet. Et kompetansesenter basert på vår spisskompetanse innenfor traumer er målet, sier Lillian. Vi har mange veier å gå, et eksempel kan være traumebehandling som en sidegren av spiseforstyrrelser.
Det er et utbredt fenomen i våre dager, og her har vi mange å spille på både med tanke på lege og familieterapeut, det er enormt viktig med et solid støtteapparat rundt behandlingen av denne type lidelse. Vi kan gradvis bygge oss opp og ønsker oss både flere psykologer, og gjerne flere
psykiatere inn i fellesskapet. Vi har lenge gledet oss til å flytte inn i Helseparken, etter å ha vært i Skofabrikken i halvannet år, nå kan vi utvikle oss videre både sammen og individuelt.
Tilstede for brukeren
Målet er at vi som jobber her skal trygge den enkelte på å få den behandlingen som er nødvendig, uansett hvilken tjeneste man oppsøker. Det skal være en trygghet for brukeren at jeg som psykolog tar jobben med å kontakte andre aktører på huset dersom det skulle være
nødvendig. Det skal man slippe å gjøre selv, sier Lillian. Det vil for eksempel være naturlig å tenke samarbeid mellom psykologe, lege og tannlege. Jeg har jobbet mye med odontofobi (tannlegeskrekk), og det å ha noen timer hos meg før jeg eventuelt følger pasienten inn i tannlegestolen, kan være nyttig for pasienten.
Jeg har flere eksempler på at et slikt samarbeid har fungert bra, sier hun. Jeg er utdannet
organisasjonspsykolog i tillegg til at jeg arbeider klinisk og jeg er opptatt av å holde den delen av faget varmt, ved å også fokusere på å jobbe innad i bedrifter. Jeg ser derfor frem til et samarbeid med Ringvoll Bedriftshelsetjeneste både på individuelt nivå og bedriftsnivå. Eksempler kan være konflikthåndtering, hjelp til å komme videre etter en oppsigelse, lederutvikling, omstillingsprosesser osv. Det gjelder å ha litt is i magen, det tar litt tid å komme i gang, men vi har mye spennende i vente, avslutter Lillian Larsen.
Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen