Det er mange som tror at selvforsvarskurs for jenter handler om å bli god til å sloss. Det er helt feil, det er vel så mye psykologi. Dette er et kurs i trygghet og egen verdi, samtidig som vi lærer teknikk, sier instruktør Jørn Bakken.
Det har nettopp vært oppstart for høstens kurs, og som vanlig er vi fulltallige. Dette er populære kurs, og neste sjanse for å være med er til våren. Kursene er fo alle som vil, og man trenger ingen forkunnskaper eller være spesielt godt trent for å delta, sier Jørn. Absolutt alle kan være med.
– Hvilken alder passersgruppe passer kurset for?
– Fra rundt 13 årsalder, og oppover. Er man yngre tror jeg ikke man vil få så stort utbytte av kurset. Det er også gjerne i tenåringsalderen foreldre samtaler med barna sine om viktigheten av å ta vare på seg selv og være bevisst når man ferdes ute.
– Hva lærer man på kurset?
– Selvforsvar handler mye om bevisstgjøring og innstilling. Det å være bevisst og tydelig i seg selv kan minske sjansen til å bli et tilfeldig valgt offer. I tillegg lærer man å beskytte seg hvis man kommer i situasjoner der man ikke har noen andre enn seg selv. Poenget er å hindre å komme i en situasjon der man må bruke disse teknikkene. I stedet for å løpe fra noen kan man fjerne muligheten for en overgriper.
Fire faser
Kurset tar for seg de fire fasene i et overgrep. Utvelgelsen (1), den fysiske kontakten (2), pasifisering (3) og tilslutt hva man gjør hvis det faktisk har skjedd et overgrep. (4) Det er de forskjellige mentale fasene i en overgrepssituasjon som er det viktige. At en jente på 13-14 år kan bruke samme fysisk makt som en voksen kar vil neppe skje. At den samme jenta kan komme seg unna ved bruk av teknikk er noe helt annet. Det vil kunne gå. Det handler om å være trygg og det kan hvem som helst lære seg. Et eksempel er å tørre å gå nærme nok gjerningsmannen. Helt nærme vil nemlig ikke personen få nok armslag til å utøve fysisk makt. Går man i avstand vil personen ha kontroll og man er veldig utsatt, sier Jørn. Statistisk sett er det en meget liten andel av situasjoner der skumle menn hopper ut av busker og går til angrep. Ca. 90% av fysisk overgrep skjer med kjentfolk eller noen man har valgt å være sammen med. Vi vet at det er i situasjoner med for eksempel nachspiel at overgrep kan skje og derfor er det enormt viktig at jenter setter egne grenser og står for det. Det handler om å skjønne sin egen verdi rett og slett.
Fra elev til instruktør
Oda Kristiansen er 17 år og er tidligere elev på selvforsvarskurs. Det første kurset tok hun for tre år siden og det var faren hennes som ønsket at hun og søsteren skulle begynne. – Jeg har interessert meg for taekwondo, og tenkte at et slikt kurs ville være noe for meg. Nå instruerer jeg andre jenter og stortrives i rollen, sier hun.
– Vi har det veldig gøy på kursene, og det er faktisk kjempeviktig. Det er da man lærer, når man har det gøy med det man driver med og tross et alvorlig tema er det alltid mye latter. Vi spiller ulike roller og forestiller oss situasjoner. Jeg er opptatt av å skape god atmosfære, det får jentene til å slappe av. Det var overraskende for meg hvor lett det faktisk er å komme seg unna hvis man havner i en situasjon. Det handler veldig mye om å være trygg på seg selv, og sette verdi på seg selv. Jeg er verdt å forsvare! Selv om jeg alltid går sammen med venninner har jeg en trygghet i meg selv som jeg vil bære med meg resten av livet. Jeg merker at det hjelper meg i andre situasjoner også, som for eksempel i skolen. Det å snakke høyt i klassen går lettere nå enn før. Tilbakemeldingene vi får er at folk føler seg tryggere allerede etter første kurs, sier Oda.
Kurset går over 10 ganger og er på onsdager fra 19.30-21.00
Vårt motto er:
Tren- ha det gøy- hold fokus og vær trygg!
Tekst og foto: Kristin Emilie Gudbrandsen