Hvem hadde trodd at vi i 2020 skulle prate om at vinylplater er i vinden som aldri før. Den skulle jo egentlig vært død og begravet for flere tiår siden. Den gang ei. LP-plata er fortsatt en mester på å skape musikalsk magi.
Da CD-platen ble introdusert tidlig på 80-tallet var det få som levnet LP-platen en sjanse. Den holdt riktignok på å dukke under, og var sågar nesten fraværende fra markedet i nærmere to tiår, men nå har den fått sin renessanse. Det er fortsatt strømmetjenestene som selger klart mest i Norge når de kommer til musikk, men på en god andreplass finner vi faktisk LP-platen.
Hvorfor sverger fortsatt så mange til vinyl når de skal kjøpe sin musikk?
Vi lot spørsmålet gå videre til Jørgen Gustavsen i Dacapo Hi-Fi i Moss. Han har solgt vinylplater i sin butikk de siste fem årene.
– Jeg tror nok at det er flere grunner til dette. De som har vokst opp med vinylplater har nok et elskforhold til dette formatet som lett førte til at de tok opp tråden igjen når vinylen kom tilbake. Så har vi den gruppen som har blitt lei av å høre musikk via datamaskin og mobiltelefoner. De som i stedet søker etter et fysisk format med både bilde og tekst på. Her er jo LP-platen uovertruffen. I tillegg får man jo en helt annen opplevelse av musikken da, forklarer Gustavsen.
Bredt treffpunkt
Selv om svært mye av dagens salg av ny vinyl skjer via nettbasert handel, så finnes det heldigvis fortsatt noen lokale «platepushere» igjen. I Moss er det kun Gustavsen som selger det vinylentusiastene selv beskriver som «det sorte gullet». Han kan fortelle at det er folk i alle aldre som kommer innom for å handle.
– Man tror kanskje at majoriteten av de som kjøper vinyl i dag er folk er godt voksne, men det stemmer nok ikke. Faktisk er det veldig mange unge som har trykket vinylen til sitt musikalske hjerte. Hvis jeg ikke tar feil, så mener jeg å ha lest at den største gruppen av vinylkjøpere i Norge er de mellom 25 og 35 år, svarer han.
Mer lyd for pengene
Jørgen Gustavsen er selv en svoren vinylfantast med en dertil hørende respektabel platesamling. Selv om han har tilgang på musikk via både CD-plater og ulike streamingtjenester, så synes han det er noe helt spesielt når han snurrer i gang en vinylplate.
– En LP-plate er jo et analogt medie. Lyden fremstår ikke da komprimert slik den gjør på en CD-plate. Man får mer lyd ut via vinyl, og et fyldigere lydbilde. Det betyr mye for oss som er over snittet glad i musikk, uttaler han.
Natt og dag
Selv om noen fortsatt synes det er helt innafor at en plate knitrer når den spilles av, så ønsker nok de aller fleste av oss å høre musikken mest mulig fri for upassende støy, eller peiskos som noen kaller det. Tidligere var det ikke uvanlig at platene man kjøpte inneholdt en god del støy selv om de aldri hadde vært spilt. Det forekommer svært sjelden i disse dager, forteller eksperten.
– Det er nok helt andre tider nå når vi kommer til produksjon av plater. Tidligere var det jo slik at man trykket maksimalt med plater pr. pressing. Da fikk man god lyd på de første eksemplarene og dårligere og dårligere kvalitet jo flere man trykket opp. Slik fungerer det ikke i dagens teknologiske verden. Nå trykkes platene opp i vesentlig færre eksemplarer pr. pressing, i tillegg til at vekten på platene har økt en god del. Det gjør de mer stabile og dermed oppnår man også bedre lyd. Lyden blir rett og slett mer presis med en tyngre plate og det gjør det enklere å få med seg detaljene i musikken, forklarer Gustavsen.
Fra øverste hylle
Selv om de aller fleste av oss klarer oss helt greit med originale pressinger av dagens utgivelser, så finnes det selvfølgelig en hard kjerne av entusiaster i denne hobbyen som i de fleste andre. De har ofte et stereoanlegg godt over snittet både pris og lydmessig og da er såkalte audiofile innspillinger svært interessante. Flere plateselskaper har spesialisert seg på dette. Mange kjente artister slipper sine utgivelser både i vanlige og audiofile utgaver, mens andre kun beveger seg i feinschmeckerklassen. Normalt spilles jo en LP-plate av med en hastighet på 33 1/3 runde pr. minutt, og singelplaten av med 45 runder pr. minutt. Når vi snakker om virkelig audiofile godbiter så er det ikke uvanlig at disse også spilles av med samme hastighet som singelplaten. Bakgrunnen for dette er enkelt og greit at det gir en bedre lydgjengivelse. Man får da mer rille pr. tidsenhet musikk som igjen gir bedre oppløsning og lyd. «Ulempen» er da at du får plass til færre låter på en albumside og dermed må fordele de på flere plater. Du må altså ikke være allergisk mot å snu LP-plater hvis du skal satse på dette segmentet. Ei heller bør du være redd for å bruke en god slant med penger, for disse utgivelsene koster som regel en god del.
Mye for pengene
Innehaver Jørgen Gustavsen hos Dacapo Hi-Fi har selvfølgelig både vanlige pressinger og audiofile pressinger blant platene som selges i butikken. Akkurat som han har platespillere i stort sett alle prisklasser. Han er allikevel klar på at man ikke nødvendigvis må legge en stor bunke med tusenlapper på bordet for å kunne få en god analog lydopplevelse.
– Nei, det er ikke nødvendig, men samtidig vil jeg si at en ny platespiller til 5000 kroner er dobbelt så god som en til halve prisen. Med dagens moderne produksjon og materialer får man ekstremt mye for pengene i forhold til hva man fikk tidligere. Man trenger ikke nødvendigvis å kjøpe seg en ny spiller heller for å få glede av platene, men styr unna slitte stifter eller for lavt stifttrykk. Det ødelegger både opplevelsen og platene dine. Trenger du hjelp på dette området så er det bare å ta kontakt med en fagmann, uttaler han.
Har du husket å vaske platene dine?
En ting er slitt stift og feil stifttrykk i forhold til å oppnå den gode musikalske opplevelsen. En annen er hvordan man behandler platene. I dag tilbys det faktisk egne vaskemaskiner for plater, hvor de dyreste benytter seg av ultralyd for å få et best mulig resultat. Slettes ikke et must, mener byens vinylmester.
– Hvis du er ren på hendene når du tar i dine plater, og i tillegg kun berører ytterkanten av platen så har den ikke behov for noen vask. Hvis du i tillegg investerer i en god platebørste og en børste til stiften din så er du ganske nære mål i forhold til en god lytteopplevelse. Putter du platen i et plastcover i tillegg så sørger du for at både cover og vinyl holder seg i god stand over tid, avrunder Jørgen Gustavsen.
Vinyl funfacts
Den dyreste platen som noen gang er solgt er gruppa Wu-Tang Clans album: Once Upon A Time In Shaolin. Utgivelsen fra 2015 ble kun utgitt i ett eksemplar og ble solgt for svimlende to millioner amerikanske dollar.
Det mest solgte albumet gjennom tidene er Michael Jacksons plate Thriller fra 1982. Med hele 47,3 millioner eksemplarer solgt på verdensbasis har den en klar ledelse på nestemann på lista som for øvrig er The Eagles sitt samlealbum – Their Greatest Hits fra 1976. Det har solgt hele 41,2 millioner eksemplarer.
Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen